Cirque du Soleil a Barcelona

El Cirque du Soleil, a un pas de la fallida

El seu fundador, Guy Laliberté, s'ha ofert a comprar la companyia per reviure la màgia

El Cirque du Soleil, conegut mundialment pels seus revolucionaris espectacles, està a un pas de la fallida. És un més dels grans afectats per la pandèmia del coronavirus, que l'ha obligat a acomiadar uns 4.700 treballadors, prop d'un 95% de la plantilla. La companyia, amb seu al Canadà, no ha tingut alternativa i ha hagut de cancel·lar tots els seus shows arreu del món per garantir la salut  dels espectadors.

Ara Cirque du Soleil s'enfronta a una crisi d'efectiu i de deute per valor de 900 milions de dòlars, que serien 832 milions d'euros, segons fonts de la companyia. En un intent de reinventar-se, la firma anunciava el llançament d'una plataforma web de contingut digital, el 'CirqueConnect', on es pot gaudir dels seus espectacles online. Però la màgia no és la mateixa i el circ necessita un rescat.

La proposta del fundador perquè el circ revisqui

Fa tres mesos, després de les cancel·lacions i acomiadaments, Cirque du Soleil Entertainment Group va vendre el 10% de les seves participacions i va sol·licitar al Banc de Canadà  que considerés tots els escenaris de supervivència, inclosa la fallida. Ara el fundador del circ, Guy Laliberté, prepara una oferta per comprar la firma, que travessa moments delicats.

Ell mateix assegurava diumenge en una entrevista a Ràdio Canadà que tenia una sèrie de persones disposades a ajudar-lo a finançar la compra de la companyia, sense revelar els seus socis financers. Pierre Karl Paladeau, CEO del grup, ha apuntat per la seva banda a 'Le Monde' que està obert a una associació. 

«Hem de trobar un equilibri financer, però sobretot, trobar la flama que revisqui el circ», responia Laliberté. Va fundar el Cirque du Soleil el 1984, convertint-se en milionari. Després va vendre la majoria de les seves accions, però ara està disposat a tornar «tornar a la sorra» per rescatar el seu exnegoci, amb voluntat d'ajuda.

El govern del Quebec, per la seva banda, també ha ofert el seu suport al grup amb un préstec de 200 milions de dòlars, sota la condició que es mantingui l'oficina central a Montreal i la propietat intel·lectual al Quebec.

Prop de 4.700 treballadors acomiadats

Quan va començar la crisi per la Covid-19, Cirque du Soleil Entertainment Group tenia 44 produccions en la seva agenda d'espectacles. Després de l'anunci per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que la situació del coronavirus  havia aconseguit la categoria de pandèmia, l'empresa no va tenir més remei que cancel·lar totes les activitats i acomiadar uns 4.700 treballadors, prop d'un 95% de la plantilla.

  

  

Cirque du Soleil Entertainment Group
possibles reobertures

  

  

  

Cirque du Soleil Entertainment Groupcrisi global