Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020

Salvador Illa guanyaria les eleccions a Catalunya segons l'última enquesta

El sondeig dona als socialistes entre 30 i 35 diputats al Parlament, rellançats per l''efecte Illa'

L''efecte Illa' es nota, i de quina manera. L'onada del mes de gener del baròmetre polític del CIS pronostica que el PSC podria guanyar les properes eleccions autonòmiques a Catalunya. L'estudi, els resultats del qual s'han publicat aquest dijous, 21 de gener, apunta que els socialistes es veurien beneficiats del revulsiu de situar el titular de Sanitat com a candidat i, amb Salvador Illa com a presidenciable, podrien guanyar els comicis amb una forquilla d'entre 30 i 35 escons. 

L''efecte Illa' situa el PSC com a principal candidat a la victòria

Amb aquestes dades, Illa se situaria a la 'pole position' dels comicis per primera vegada i el PSC experimenta una pujada molt notable de les seves perspectives electorals. Tant, que aquests 30-35 escons podrien servir-los per superar ERC, a qui el CIS pronostica entre 31 i 33 diputats. A la pràctica, doncs, la situació és d'empat tècnic entre socialistes i republicans al capdavant de la pugna per assolir la presidència de la Generalitat.

ERC es manté en els barems que les enquestes li auguren des de ja fa mesos, tot i que val a dir que els republicans es trobarien estancats pel que fa als resultats, sempre al voltant dels 32 escons que ja tenen habitualment al Parlament. En menys d'un mes des que es va revelar que Illa seria candidat a la Generalitat, el PSC ha aconseguit equiparar-se a ERC i, com és el cas, fins i tot superar lleugerament la perspectiva pronosticada per als republicans. La cursa electoral a Catalunya —sigui fins el 14 de febrer, sigui fins més enllà— pot afavorir la dinàmica i augmentar la distància que separa Salvador Illa d'ERC en la batalla entre aquestes dues formacions per la victòria electoral.

Baixen JxCat i C's, pugen la resta de forces minoritàries

El tercer lloc, segons el baròmetre del CIS, seria per a Junts per Catalunya, que experimentaria un descens en el seu nombre d'escons. La formació que colideren Carles Puigdemont i Laura Borràs se situaria amb entre 20 i 27 diputats, lluny dels 34 que tenen actualment. Per darrere de JxCat quedaria Ciutadans, amb un terç dels seus diputats actuals: passaria dels 36 que va obtenir l'any 2017 a entre 13 i 15.

Ja per darrere, el sondeig fet públic aquest dijous pronostica entre 9 i 12 diputats per a En Comú Podem, entre 8 i 11 escons per a la CUP de Dolors Sabater en el que seria una pujada notable, una entrada amb molta força de Vox al Parlament —de 6 a 10 diputats— i 7 escons per al PP d'Alejandro Fernández, que milloraria els 4 obtinguts el 2017. Ja per darrere, el PDeCAT obtindria el 0,7% dels vots, segons l'estimació del CIS.