Ciutadans s'està plantejant un canvi de seu a Catalunya. El partit ocupa actualment uns baixos del carrer de Balmes de Barcelona, al barri de Sant Gervasi-Galvany, que van estrenar el setembre 2015 —primer com a seu electoral i després com a definitiva— i ara tenen l'opció d'una mudança sobre la taula. Segons ha publicat el digital 'Vozpópuli' i ha confirmat l'Agència Catalana de Notícies (ACN), C's desvincula aquest possible trasllat d'una «qüestió econòmica» per la pèrdua de 30 diputats a les passades eleccions al Parlament i assegura que els motius són sanitaris: es tracta d'un espai amb «ventilació no suficient» i amb la sala de premsa al soterrani.
La crisi sanitària, el pretext per la mudança...
De fet, els candidats de C's no van trepitjar la seu del partit a Catalunya durant la darrera campanya electoral, que es va celebrar en plena pandèmia de covid-19. El partit va llogar un espai a Montjuïc des d'on va celebrar els actes i l'equip de campanya es va reunir en unes oficines cèntriques de Barcelona. Si es materialitza la mudança, han explicat fonts de C's, no serà «per anar a una seu més gran o més petita» sinó «per anar a un lloc més adequat i pràctic per les recomanacions sanitàries».
La de Balmes és la quarta seu que el partit que presideix Inés Arrimadas ha tingut a Barcelona. C's va néixer en uns despatxos de la Torre Urquinaona i també va passar pel passeig de Gràcia —al mateix edifici on aleshores tenia la seu Reagrupament— i per la Gran Via de Barcelona, entre la Monumental i la plaça de les Glòries. Abans de convertir-se en la seu a Catalunya, l'espai que ara tenen llogat va ser també la seu electoral de l'expresident del FC Barcelona Josep Maria Bartomeu el 2015.
...amb el rerefons de la pèrdua d'ingressos per la patacada electoral
Encara que Ciutadans al·legui motius sanitaris pel trasllat, el cert és que la mudança coincideix amb un moment en què el partit acusarà una important pèrdua d'ingressos derivada de la patacada electoral del passat 14 de febrer. Dels 36 diputats amb què la formació comptava fins ara, es queda tan sols amb 6 i això implica una important sagnia per a la formació, a la qual els càrrecs electes, tal com passa a totes les formacions, donen percentatges importants de les seves retribucions públiques per contribuir al seu finançament.
La patacada a Catalunya se suma al fet que la salut econòmica del partit ja es va veure minada de forma molt rellevant pel que fa a ingressos quan, el 2019, va experimentar una davallada espectacular de vots a les eleccions generals. Ciutadans, que partia de 57 escons assolits a les eleccions del mes d'abril, va caure a la repetició electoral del novembre fins als 10 diputats.