Pla mitjà de Carrizosa al Parlament.

Ciutadans s'evaporaria del Parlament, segons l'última enquesta electoral

L'enquesta publicada per El Periódico revela que el PSC lideraria les eleccions amb gairebé 40 escons

El PSC encapçalaria actualment les eleccions al Parlament de Catalunya i Ciutadans desapareixeria de la cambra. Segons l'enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) publicada aquest dilluns per El Periódico, el grup socialista passaria dels actuals 33 escons a tenir-ne entre 37 o 38, mentre que la formació taronja perdria els seus 6 escons actuals.

Per una altra banda, Esquerra mantindria els 33 escons aconseguits en els últims comicis i Junts baixaria dels 32 als 29 o 30. Així doncs, els resultats podrien tornar a donar la majoria a l'independentisme o a un pacte d'esquerres.

Aquesta ha estat la primera enquesta després de la sortida de Junts del Govern i mostra com el trencament de la coalició independentista ha ajudat als socialistes a ampliar la diferència que mantenien sobre Esquerra.

Les opcions del PSC

Tot i això, les opcions de Salvador Illa d'arribar a encapçalar el Govern dependrien un altre cop que Aragonès acceptés una aliança amb el PSC. Si tots dos partits volguessin, podrien governar en coalició, prescindint del suport dels comuns o de cap formació independentista.

Una altra possibilitat seria el pacte entre les tres forces independentistes de la cambra, ja que, una vegada més, la suma dels vots d'Esquerra, Junts i la CUP arribaria a la majoria absoluta. En Comú Podem es mantindria, Vox podria perdre entre dos i tres escons i la CUP podria guanyar-ne un o dos.

Un altre fet destacat del sondeig és que deixa Ciutadans fora del Parlament per primera vegada des de la seva fundació fa més de quinze anys. El PP li urparia bona part dels votants, i podria pujar dels 3 diputats actuals fins als 9 o 10.

Junts com a principal culpable de la crisi del Govern

L'enquesta publicada per El Periódico també pregunta sobre el trencament del Govern, i en aquesta qüestió gairebé el 40% de catalans enquestats apunten que l'únic culpable de la crisi és Junts per Catalunya. Convertint-se en l'opció més assenyalada amb diferència.

La segona opció, amb un 24% dels enquestats apunta que la culpa és tant de Junts com d'Esquerra. Finalment, un 19% és del parer que els responsables del divorci són els republicans.