4 ciutats lleidatanes es resisteixen a tenir un rei Baltasar 'de veritat'

Només Igualada, Mollerussa, Ripoll, el Pont de Suert, Sort i Vielha es resisteixen al canvi

37 de les 43 capitals de comarca de Catalunya tindran un #BaltasarDeVeritat en la pròxima cavalcada de Reis, 6 més que el 2019. En només dos anys de campanya, les capitals amb un rei negre de debò han passat de ser poc més de la meitat a arribar ja al 86%.

La idea de fer festes més inclusives i interculturals s'ha estès més enllà de l'àrea metropolitana i de les grans ciutats, i ha arribat a tot el territori. En molts municipis, els organitzadors de la cavalcada prescindeixen completament del betum i ni tan sols pinten ni patges ni patgesses.

108 municipis s'han adherit a la campanya

En dues setmanes, 108 municipis s'han adherit a la campanya i han anunciat que tindran #BaltasarDeVeritat. Alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores o responsables de l'organització de la cavalcada poden anunciar el compromís i l'adhesió a la campanya fent un tuit amb el hashtag #BaltasarDeVeritat. L'objectiu d'aquesta segona edició de la campanya és arribar més enllà de les capitals, i que no quedi cap municipi a Catalunya sense #BaltasarDeVeritat.

La campanya és una iniciativa conjunta de Casa Nostra Casa Vostra i el col·lectiu d'actrius i actors Tinta Negra, que pretén erradicar de Catalunya el blackface, una pràctica d'origen colonialista que consisteix a pintar persones blanques amb una pintura exageradament negra i els llavis molt vermells i gruixuts. Encara que es faci sense ser-ne conscients i sense mala intenció, és una acció racista, i a més és una barrera perquè persones negres que viuen a Catalunya puguin participar de les festes popular i tradicionals, en un lloc que els correspon i els és propi.

 

Tàrrega s'adhereix per primer cop

Per això, les cavalcades amb #BaltasarDeVeritat i amb patges i patgesses negres de debò són més inclusives i interculturals. 8 de les 12 capitals de comarca de la demarcació de Lleida tindran una persona negra com a rei Baltasar a la pròxima cavalcada de Reis.  La novetat respecte a l'any passat és Tàrrega. La capital de l'Urgell s'adhereix per primer cop a la campanya #BaltasarDeVeritat, i ho fa anunciant que tant el rei com tot el seu segui seran persones de pell negra.

L'any passat, es van sumar a la llista Cervera, Solsona i Tremp, que mantenen el canvi. A Balaguer, hi ha patges blancs i negres a les tres carrosses per fomentar la imatge de diàleg intercultural. Pont de Suert, Sort i Vielha no tindran Baltasar de veritat. I, a Mollerussa, s'ha imposat la tradició que facin de reis els membres de la quinta dels 50: el rei negre tornarà a ser pintat.

També et poden interessar...