YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Una investigadora catalana avisa: «La tercera onada sembla inevitable»

Clara Prats ha confessat que la velocitat de contagi va disparar-se sense previ avís i que aquesta no era la previsió inicial

Imatge d'una taula parada per fer un àpat durant les festes de Nadal
La investigadora Clara Prats ha demanat revisar les restriccions una setmana abans de Nadal | Pixabay

Les festes de Nadal s’apropen i Catalunya s’enfronta a elles amb una alça en la seva velocitat de contagi (R) després de les aglomeracions viscudes a diverses ciutats com Barcelona.

En una entrevista al programa ‘Via Lliure’ de RAC1, la investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, Clara Prats, ha assegurat que actualment no es pot saber quina situació tindrem de cara a les festes.

Prats demana revisar les xifres una setmana abans de Nadal

Prats assegura que ara mateix «és un d’aquests moments de preocupació per la incertesa», ja que normalment quan les xifres pugen o baixen ho fan amb una clara tendència, la qual cosa permet fer previsions. Ara, explica, el moment en el qual ens trobem no permet saber què passarà amb la velocitat de contagi a Catalunya.

És per això que la investigadora demana al Govern que decidís el futur de la població catalana per Nadal una setmana abans de les dates assenyalades. «Demanaria que la setmana abans (de Nadal) es revisessin tots els plans, en funció de quina sigui la situació. No serà el mateix amb una R de 0,95 o 0,9 que amb una R més gran que 1. Aleshores no s’escauria cap de les excepcions que s’han posat sobre la taula», assegura.

L’experta afirma que durant la primera fase d’aquesta nova desescalada la velocitat de contagi s’ha disparat molt més del que s’esperava. Segons explica, tenien planejat que la R anés augmentant a poc a poc amb la desescalada, però no d’aquesta manera tan ràpida: «Ens hem trobat una frenada que ha fet saltar els ABS del cotxe».

Clara Prats assegura que «la tercera onada sembla inevitable»

Tot i això, i amb una visió més aviat pessimista, Prats assegura que «la tercera onada sembla inevitable» i és molt probable que sigui just després d’aquestes festes nadalenques. «Si no tinguéssim Nadal a la cantonada, estaríem una mica més tranquils», confessa.

Pel que fa a les reunions de Nadal, Clara Prats ha comentat a ‘Via Lliure’ aquests dinars i sopars que tant mal de cap estan donant als diferents governs. Per la seva banda, sap que les reunions s’han de fer amb poques persones –és recomanable que tots siguin convivents- i preferiblement en espais a l’aire lliure: «Tant de bo que el dia de Nadal faci sol, i el dinar amb el grup de convivència el puguem fer al balcó». Totes les previsions són poques per intentar aturar una possible tercera onada després d’aquestes atípiques festes.


Comentaris

envia el comentari