ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat confirma 9.331 nous contagis i 273 morts vinculades a la Covid-19

URGENT

❗ Sanitat prohibirà la mobilitat entre comunitats per Nadal excepte per motius familiars

Una classe de zumba provoca més de 100 contagis a Corea

Els gimnasos estan en el punt de mira per tractar-se d'espais tancats amb moltes superfícies de contacte i una major probabilitat d'expulsió de partícules potencialment víriques

Imatge d'arxiu classe de zumba
Per a l'estiu es recomanen les classes a l'aire lliure per a garantir la distància de seguretat i disminuir el risc de contagi. | Pixabay

Directament des de Corea arriba una dura advertència de cara a l'obertura dels gimnasos a la fase 3 del pla de desescalada. La importància d'extremar les mesures de precaució davant el risc que comporta el desconfinament és més latent quan observem episodis com el que va succeir en un gimnàs de Cheonan, a Corea de Sud.

Una sessió de zumba celebrada el 15 de febrer va acabar originant 112 contagis per SARS-CoV-2 repartits per diferents ciutats de país asiàtic. 

Una classe de zumba, epicentre del brot

Encara que l'episodi va ocórrer abans de ser conscients de la virulència de la pandèmia, és un clar exemple del gran grau de propagació de virus en els espais tancats. El Centre per al Control i la Prevenció de Malalties —CDC— dels EUA ha publicat una investigació sobre aquest episodi ocorregut a Àsia. De les 27 persones que van assistir a la classe 8 van acabar donant positiu, contagiant al seu torn a familiars, amics i coneguts.

Encara que cap dels monitors presentava símptomes, n'hi havia prou amb què un d'ells fos un infectat asimptomàtic per originar un focus de contagi que acabaria afectant a més d'un centenar de persones de tot Corea. Se sospita que el monitor que va portar el SARS-CoV-2 fins a aquella classe de zumba ser un monitor de la ciutat de Daegu, epicentre de l'epidèmia al país.

Seguiment de la cadena de contagi

I això no és tot. Per seguir la cadena de contagi iniciada en aquesta sessió de zumba, les autoritats van haver de vigilar els 217 alumnes que van rebre classes d'algun dels professors contagiats i també als seus principals cercles pròxims, monitorant en total a 830 persones.

Policies de Corea de Sud protegeixen un hospital de la ciutat de Daegu pel coronavirus
Corea del Sud ha estat un dels països més eficaços a l'hora de frenar el coronavirus, però el seu sistema de rastreig de contactes ha generat una enorme polèmica. | EFE

Cal recordar que les autoritats de Corea de Sud han establert un fiable però encara polèmic sistema de seguiment de possibles infectats per aturar l'expansió del virus. No obstant això, el control ha estat qüestionat per vulnerar els principals drets fonamentals.

La investigació d'aquest cas ha ajudat a conèixer la cadena de propagació del virus, advertint de la importància d'un control rigorós de les instal·lacions esportives i gimnasos.

En aquests espais abunden les superfícies de contacte i es concentren un gran nombre de persones que, com que realitzen una activitat física, tenen una major probabilitat d'expulsar partícules potencialment infeccioses. Les mesures de reducció d'aforament, distanciament social i higiene són fonamentals per evitar contagis després de la seva reobertura.


Comentaris

envia el comentari