Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere

Clatellada per als pensionistes: es queden sense la 'pagueta' de 2021

L'executiu intenta calcular l'evolució dels preus per a ajustar les pensions i equilibrar el poder adquisitiu dels pensionistes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere
Es tracta un complement que el govern dóna als pensionistes per a compensar quan la inflació és major a la prevista| Europa Press

La caiguda dels preus des de l'inici de la pandèmia afectarà els pensionistes en l'inici de 2021. Els pensionistes es quedaran sense la «pagueta» amb la qual el govern compensa quan la inflació és major a la prevista per a calcular l'augment de les pensions. En entrar en el nou any amb els preus en negatiu, enguany no percebran aquest plus.

I és que, malgrat el repunt del 0,2% al novembre respecte del mes anterior, Espanya encadena una tendència a la baixa dels preus que porta a una taxa interanual en negatiu, concretament una caiguda total del 0,8% segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Això significa que després de vuit mesos de descens dels preus, els productes són de mitjana vuit dècimes més barats que un any enrere. A l'abril l'Índex de Preus al Consum (IPC) va caure al -0,7% i es va enfonsar al -0,9% al maig. En els mesos següents es va recuperar amb caigudes al 0,3% al juny, al 0,6% al juliol, al 0,5% a l'agost i el 0,4% al setembre. A l'octubre els preus van caure al 0,8% a l'octubre per a pujar un 0,2% al novembre.

Aquesta evolució marcarà les pensions en l'arrencada de 2021, ja que el govern calcula l'augment de les pensions amb l'IPC com a referència. L'executiu intenta calcular l'evolució dels preus per a ajustar les pensions i equilibrar el poder adquisitiu dels pensionistes. Un dels recursos per a fer-ho és el que es coneix com la «pagueta».

Abans de la reforma de les pensions de 2013 s'utilitzava l'IPC de novembre com a referència per a revalorar les pensions. És a dir, si avui s'utilitzés el mateix sistema, els pensionistes es quedarien sense pujada de les pensions, ja que els preus estan en negatiu. No obstant això, el govern utilitza ara un altre mètode per a calcular les pensions.

Enguany el govern ha utilitzat la inflació prevista per a 2021 com a indicador per a ajustar les pensions. L'estimació és que hi haurà un augment del 0,9% dels preus l'any que ve, així que les pensions pujaran un 0,9% en 2021. La paga ja havia pujat un 0,9% en 2020, així que els pensionistes guanyen gairebé dos punts de poder adquisitiu.

La mala notícia és que no rebran la famosa «pagueta» en 2021. Aquest és un complement que el govern dóna als pensionistes per a compensar quan la inflació és major a la prevista. Es tracta d'un mecanisme de correcció que permet mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes quan la diferència els perjudica.

Però també pot succeir a l'inrevés, i això és el que passarà en 2021. En haver caigut els preus al -0,8% es descarta la compensació per als pensionistes l'any vinent. A l'ésser els productes més barats des de l'inici de la crisi sanitària i econòmica, els pensionistes han guanyat en 2020 entre un 1,7% i un 1,9% de poder adquisitiu.

Canvi en el consum

La raó per la qual els pensionistes no cobraran el complement en 2021 és la baixada dels preus o deflació. Aquesta caiguda es deu, sobretot, a l'evolució dels preus dels productes energètics. Des de principi d'any, els carburants han baixat una mitjana del 10% comparat amb el mateix període de l'any anterior.

De fet, si extraiem dels càlculs els preus energètics i els productes elaborats, la inflació serà positiva amb una taxa interanual del 0,2%. La qual cosa continuaria sent, no obstant això, una xifra més baixa de l'habitual.

Si ens fixem en l'evolució dels productes més consumits per les famílies espanyoles durant la pandèmia, mostren una variació anual de l'1%, per sobre de la mitjana general. El descens dels preus de la fruita ha estat major enguany que en 2019, mentre que altres productes com el peix i el marisc s'han estabilitzat.

L'increment dels preus d'aliments i begudes sense alcohol es va moderar fins a l'1,3% al novembre, una taxa negativa que explica també la disminució dels preus de llegums i hortalisses quan l'any passat pujaven. Finalment, en oci i cultura hi ha hagut un descens del 0,9% influenciat per la caiguda dels preus dels paquets turístics.

L'evolució descendent dels preus en alimentació i oci reflecteixen els canvis que s'han anat produint durant els últims mesos en els patrons de consum després de l'arribada de la pandèmia. Alguna cosa que, ara, es veurà reflectit en les pensions de l'any que ve.