Fernando Simón en primer pla amb les banderes espanyola i europea al darrere

Fernando Simón dona la clau per evitar la tercera onada de contagis a Espanya

Simón creu que és millor aplicar mesures dures

El doctor Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertas i Emergències Sanitàries, va oferir la clau per a evitar una hipotètica tercera ona de contagis a Espanya en la seva última roda de premsa. Segons va explicar l'expert: «És millor aplicar mesures dures i ràpides que serveixin per a conscienciar, que lleus i que triguen molt temps a notar-se».

El seu pla per a frenar la tercera onada és el següent: «La incidència desitjable és 0. Ens plantegem incidències que ens permetin estar còmodes però molt per sota de les que tenim. Hi ha comunitats autònomes que ronden els 100 i altres que estan per sota, per tant jo crec que és factible baixar aquestes xifres sense confinar totalment».

«Les administracions han d'aplicar les mesures necessàries» i esmenta mesures dures i ràpides en comptes de lleus, «però depèn de l'impacte d'Europa a Espanya i l'actitud de la gent». Creu que influirà l'hivern, «que deriva en permanència en espais tancats, on es produeixen més contagis» i per això demana mantenir les mesures de prevenció amb els no convivents: «Si aconseguim tot això, la tercera onada i l'hivern serà menys dur. No podem vaticinar què passarà, i menys veient com va Europa».

El director d'emergències sanitàries va afirmar amb prudència que «dona la sensació que podríem estar estabilitzant-nos». En particular, va informar que hi ha 9 comunitats per sota de la incidència mitjana nacional, dues amb valors similars i la resta per damunt, amb Navarra amb més de 800 casos. «Hi ha més de 34 territoris en fase estabilitzada o de clar descens, la resta tenen ascensos més o menys aguts», va reportar.

També va informar que han mort 494 persones en els últims 7 dies i que l'ocupació hospitalària està en 11.692 pacients, la qual cosa suposa un 9,79%. En UCI hi ha 1.702 pacients, que representen un 19,2% dels llits d'intensius, i segons les dades ofertes per Simón, Madrid té un percentatge important amb 37,4%, la qual cosa suposa «un descens lent però progressiu els últims dies».

Per això el doctor Simón va afirmar que «Espanya està estabilitzant-se» encara que «les diferències territorials són importants». Va concloure aquest apartat dient que «ens agradaria arribar a una incidència de 50 per cada 100.000 habitants per a saber que estem controlant la pandèmia i garantir un marge de reacció suficient si s'incrementés la transmissió».

Toc de queda parcial

Sobre la filtració dels nous indicadors que estudia Sanitat, va afirmar que el document encara està per tancar i, en tot cas, «seria irresponsable identificar la situació de cada comunitat autònoma quan encara no s'ha tancat ni aprovat». El document, va dir, està pensat per a avaluar els riscos a nivells municipals tenint en compte el territori.

El doctor Simón també va valorar el toc de queda a França: «És un país centralitzat per la qual cosa les decisions es prenen de manera diferent. Els territoris espanyols amb major incidència proposen o tancaments concrets dels bars o a partir de les deu de la nit. Si no fixem en l'impacte que això pugui tenir a Espanya, això equivaldria a un toc de queda parcial».