Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

Les claus per cobrar la nova bonificació de 400 euros del Govern i com demanar-la

Es té previst que se'n beneficiïn aproximadament 510.000 persones

«Volem que els joves celebrin la majoria d'edat de la mà de la cultura. Volem nous espectadors, noves lectores, volem generacions futures amb molta gana de cultura». Aquestes han estat les paraules que el ministre de Cultura i Esport ha fet servir per referir-se a la bonificació que ara ha llançat el Govern.

La Bonificació Cultural del Govern: 400 euros per a milers de joves

Es tracta d'un Bo Cultural amb un saldo de 400 euros que té previst cobrir les despeses que els joves de 18 puguin tenir en productes culturals i artístics. Concretament, es preveu que es puguin arribar a beneficiar d'aquesta ajuda econòmica aproximadament 510.000 joves. Una mesura que ha suposat al Govern un pressupost de 210 milions d'euros.

Qui el pot sol·licitar?

El Bo Cultural Jove està dirigit als joves que aquest any 2022 hagin complert o hagin de complir 18 anys. Aquest col·lectiu privilegiat podrà adquirir i gaudir de productes i activitats culturals de les empreses que s'adhereixin al programa.

Fotomuntatge de Pedro Sánchez i diners.
El Govern preveu lliurar fins a 510.000 bonificacions culturals | CatalunyaDiari

Quan i on demanar-ho?

Ja s'han confirmat les dates en què entra en vigor el Bo Cultural Jove, igual que la data límit de sol·licitud i els passos per poder sol·licitar-ho. Aquest passat dilluns, 25 de juliol, ja eren molts els joves que no han perdut ni un minut a sol·licitar els 400 euros. Per als menys ràpids, l'ajut estarà vigent per sol·licitar-lo fins al 15 d'octubre.

El mateix Ministeri de Cultura i Esport ha obert i posat a disposició dels usuaris una pàgina web on poder sol·licitar i informar-se de la bonificació. Així mateix, hi ha disponible una app. Prèviament a la sol·licitud, caldrà aconseguir un certificat digital emès per la FNMT o Cl@ve, si no es té ja.

Un cop obtinguda la identificació necessària, es pot sol·licitar l'ajut a web i app, tot esperant la resolució. La confirmació d'acceptació dona accés a una targeta virtual de prepagament personal. Després, els pagaments es poden gestionar des de la mateixa app del mòbil, encara que també se'n pot sol·licitar el format físic.

I si compleixo 18 anys al llarg del 2022?

Si encara no ets més gran, però compleixes els 18 anys abans que acabi l'any, pots obtenir el certificat o Cl@au digital anant a presencialment a una Oficina de Registre acompanyat del teu pare, mare o tutor.

Els joves indecisos o que prefereixen estalviar els diners ho tindran difícil, ja que el bo cultural compta amb data de caducitat. La targeta recarregada amb 400 euros només es podrà fer servir en un termini de 12 mesos, i començarà a comptar a partir del mateix dia que s'hagi concedit el val.

En què es poden gastar els 400 euros?

Les autoritats també han detallat en quines activitats i productes es pot gastar aquesta bonificació, així com la quantia:

1. 200 euros per a arts en viu, audiovisuals i patrimoni cultural

El Govern pretén fomentar la cultura en «totes les seves disciplines» i, tot i que ha apostat també per les noves plataformes i tecnologies, no ha volgut perdre les tradicions boniques d'anar al teatre o al cinema. La meitat del val va destinat a entrades i abonaments per a arts escèniques, música en directe, cinema, museus, biblioteques, exposicions i festivals.

Imatge d'un públic assistint a un concert
El Bo Cultural Jove es podrà destinar, en part, a consumir cultura en viu | Canva

2. 100 euros per a productes culturals en suport físic

Dirigit tant per a lectors com per a 'gamers' entusiastes, un quart dels diners va destinat al format físic de la cultura. Llibres; incloses revistes, premsa i altres publicacions periodístiques; videojocs, partitures, discos, CD, DVD o Blu-ray.

3. 100 euros per a consum digital o en línia

Com ja hem esmentat, el Govern ha volgut apostar per les noves plataformes per fer arribar la cultura a les llars. És per això que un altre quart dels 400 euros van destinats a la cultura digital.

Subscripcions i lloguers a plataformes musicals, de lectura o audiolectura, o audiovisuals, compra d'audiollibres, compra de llibres digitals (e-books), subscripció per a descàrrega d'arxius multimèdia (podcasts), subscripcions a videojocs en línia, subscripcions digitals a premsa, revistes o altres publicacions periòdiques.

Imatge d'un piló de diversos llibres oberts
A més de productes físics com llibres també es podran adquirir productes digitals com audiollibres o e-book | Getty Images

Allò que no entra als 400 euros

Les compres per Amazon i les trameses a domicili queden excloses d'aquest val. Els productes culturals en suport físic s'hauran de recollir als establiments que estiguin dins del programa. També, queden fora de l'ajut els espectacles esportius i taurins, la moda i la gastronomia. De la mateixa manera, tot producte qualificat de X o pornogràfic.

Amb aquests 400 euros tampoc es podran adquirir llibres de text curriculars (impresos o digitals), equips de programari i maquinari o consumibles d'informàtica i electrònica. Però la sorpresa per a molts ha estat descobrir que  no es poden comprar ni instruments musicals ni material artístic de cap mena.