Cada consumidor té el seu supermercat preferit, i fa la compra on més còmode se sent. Està clar que no tots els supermercats són iguals, i no només per com funcionen o els productes que ofereixen, sinó pels preus i, sobretot, per la qualitat dels productes. Per molt important que sigui el preu, no hi ha res com la qualitat.
No és cap novetat que la pujada de preus contínua sent notícia i que les queixes a les xarxes socials cada cop són més nombroses i recurrents. Al principi, les queixes només anaven dirigides a Mercadona, però, darrerament, els clients de Bonpreu i Esclat també han rebut moltes crítiques. El focus principal era la pujada de preus de la cadena de supermercats catalana, però ara també es qüestiona la procedència dels seus productes.
«Tot és una enganyifa»
La cadena de supermercats catalans presumeix d'apostar molt pel producte de proximitat. L'origen d'una gran varietat d'embotits, làctics, fruites, carns, peixos, vins, olis, etc. són producte de proximitat. De fet, així ho indiquen: «producte de la nostra terra». L'allau de crítiques a la xarxa social Twitterha començat envers aquest tema, on un consumidor els ha titllat de mentiders, desvelant que un producte de «proximitat», provenia de l'altra punta d'Espanya.
«Comprar a @bonpreuesclat amb la confiança cega, que els productes que tenen són de km 0 i més quan parlem de producte ecològic i adonar-te que tot és una enganyifa. Déu n'hi do, no teniu vergonya», ha expressat l'usuari. La cadena de supermercats Bonpreu i Esclat ha volgut defensar-se davant aquest atac i ha respost el següent: «Hola. Sempre que ens resulta possible disposem de productes de proximitat, però malauradament de vegades hem de recórrer a altres procedències, per qüestions de volum de producció o temporalitat. Moltes gràcies».
Crítiques en diferents àmbits
Aquesta no ha estat la primera crítica que rep la cadena de supermercats catalana envers els seus productes. Fa uns mesos, una altra clienta va expressar el seu malestar amb el pes dels productes. La caixa d'ous que havia comprat indicava que cada ou tenia un pes que cap complia. La usuària expressava el següent: «No és la primera vegada!», «ESTAFA!».
Lluny que les crítiques vagin a menys, els usuaris aprofiten qualsevol ocasió per generar debat a les xarxes. Un altre usuari ha criticat el mal estat en què es troba un paquet de formatge que va comprar al supermercat. «Hauríeu de revisar l'assignació de dates de caducitat o l'envasat, que quan el vaig comprar va anar directe del supermercat a la nevera de casa i se suposa que caduca dintre d'un mes...».