Foto d'una oficina de BBVA.

Els clients del BBVA amb llibreta d'estalvis s'enduen un revés inesperat

El BBVA pren una mesura una mica controvertida que afectarà els seus clients

Els clients del BBVA amb una llibreta d'estalvis acaben de rebre males notícies. Alguns dels serveis de què gaudien fins ara se suprimiran. Per tant, comencen l'any amb mal peu.

Aquesta seria una de les quatre entitats de les 18 principals que operen a Espanya amb xarxa d'oficines físiques que eliminaran les llibretes. Així ho va anunciar les últimes hores l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

Els clients d'altres bancs podrien notar-ne els efectes

Al costat del BBVA s'hi sumen Bankinter, Abanca i la Caja Rural de Jaén. Aquest organisme denuncia el greu perjudici que comporta aquesta decisió per a un determinat grup d'usuari, sobretot, per als que no disposin d'accés a internet.

Expliquen que l'absència de la llibreta «impedeix aquelles persones sense capacitat per accedir a la banca digital el control dels moviments. Així com del saldo bancari». També revelen que encara hi ha quatre entitats que ofereixen la possibilitat de disposar-ne, però caldria abonar-hi una comissió. Per tant, es presenta com una solució una mica controvertida que no acaba de convèncer.

Quins bancs cobren per tenir una llibreta?

El BBVA està cobrant deu euros als clients pel manteniment dels comptes que tinguin la llibreta activa. L'única mesura perquè retiressin la comissió seria domiciliar una pensió contributiva de com a mínim 300 €.

BBVA
A BBVA ja no ofereixen llibreta d'estalvis als seus clients. | EUROPA PRESS

Kutxabank demana 3 € als seus clients per facilitar-los la llibreta, mentre que el Sabadell ho eleva fins a 10 € per als menors de 65. Entre els més econòmics hi ha Ibercaja, que compten amb una comissió de 2 € per als que tinguin menys de 70 anys.

Un verdader problema per a la gent gran

L'aposta del BBVA i de la resta d'entitats financeres passa per potència la banca en línia, a més de suprimir les oficines físiques. La tecnologia avança a gran velocitat en aquest sector, on la gent de més edat s'està quedant una mica desplaçada.

La Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d'Espanya (UDP) revela que el 40,5 % de la gent major de 65 anys mai no ha utilitzat internet. Aquest percentatge s'incrementa fins al 55,4 % en el cas dels majors de 75 anys.

Tanmateix, a més de l'eliminació de les cartilles, també han fet una sèrie de canvis molt perjudicials per a aquest col·lectiu. Amb les seves mesures pretenen incentivar l'ús dels caixers i dels comptes en línia.

Retirar diners en finestreta: un altre contratemps seriós

La majoria d'entitats bancàries posen impediments als clients per treure efectiu a la finestreta. Els obliguen a utilitzar els caixers automàtics i recórrer a Internet per al pagament de factures i rebuts. Des de l'OCU han assenyalat que «tampoc són rares les comissions per pagar els rebuts amb diners en efectiu directament a finestreta, en lloc de fer-ho amb càrrec al compte».

El BBVA, a més de Cajamar, cobren 3 € , davant dels dos del Sabadell i CaixaBank, o els 4 € de Kutxabank. La situació s'endureix per als clients de Global Caja, la fusió de les diferents Caixes Rurals de Castella-la Manxa, ja que sol·liciten 5 €. Per la seva banda, al Banc Santander la comissió arriba als 10 €. És un clar exemple d'allò que pretenen les entitats.

Igual que a la majoria de bancs, des del BBVA posen molts impediments als usuaris. Sobretot als més majors, els quals tenen més complicacions per accedir a la banca en línia. No disposen dels recursos ni dels coneixements per fer-ho i es troben totalment indefensos. D'alguna manera se'ls impedeix fer gestions que fins fa ben poc eren gratuïtes.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp