Des de fa uns quants mesos, s'ha detectat un nou cas d'estafa que afecta els clients de CaixaBank. Com que és una tècnica molt professional, el problema és que són moltes les víctimes que poden caure al parany.
Aquest frau es realitza a través de trucades telefòniques en què els estafadors es fan passar pel "Departament de Fraus". La situació ha generat alarma entre els usuaris, que han d'estar atents per protegir-se i no acabar picant.
Així funciona l'estafa que afecta els clients de CaixaBank
Els delinqüents contacten les víctimes per telèfon, assegurant que truquen des del "Departament de Fraus" de CaixaBank. Utilitzen un to alarmant per informar els clients sobre suposades activitats sospitoses als comptes.
Amb aquesta tàctica, busquen generar pànic i urgència, cosa que facilita que les víctimes proporcionin informació personal i bancària. L'octubre del 2023, una usuària ja va donar la veu d'alarma a través de X (abans Twitter). Ara les autoritats estan preocupades per si torna.
"He estat víctima d'un intent d'estafa i, ara que se m'ha passat l'ensurt, ho explico per si ajuda", ha dit. "Els ha saltat un avís per un intent de compra fraudulent a Amazon, amb la meva targeta. Els dic que no he fet cap compra en els últims minuts".
Senyals d'alerta per detectar aquesta estafa
És crucial estar atents a certs senyals que poden indicar que és una estafa. En primer lloc, CaixaBank mai no sol·licitarà informació confidencial, com ara contrasenyes o codis de verificació, a través d'una trucada telefònica.
A més, els estafadors solen utilitzar un llenguatge alarmista i pressionen per obtenir dades immediatament. Si reps una trucada d'aquest tipus, el primer que heu de fer és mantenir la calma.
No proporcioneu cap informació personal ni bancària. Penja la trucada i contacta directament amb CaixaBank a través dels canals oficials per verificar l'autenticitat de la comunicació. És fonamental no deixar-se portar pel pànic i actuar amb precaució.
CaixaBank recorda la importància de la prevenció
CaixaBank ha implementat diverses mesures de seguretat per protegir els seus clients. L'entitat bancària recomana als usuaris que estiguin sempre alerta i que utilitzin els canals oficials per a qualsevol consulta o gestió. A més, CaixaBank compta amb sistemes avançats de detecció de fraus que ajuden a identificar activitats sospitoses.
L'educació financera és clau per prevenir fraus i estafes. Conéixer com operen els delinqüents i estar informat sobre les mesures de seguretat pot marcar la diferència. CaixaBank ofereix recursos i eines perquè els seus clients puguin protegir-se i actuar de manera segura a l'entorn digital.