Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del logo de CaixaBank.

Els clients de CaixaBank reben un preocupant avís sobre les seves targetes

Si tens una d'aquestes targetes, ves amb compte amb l'ús que dones

Des de la fusió entre Bankiai CaixaBank, l'entitat bancària s'està enfrontat a una bona quantitat de polèmiques. Encara que algunes de les controvèrsies es van originar a principis del 2022, la veritat és que moltes arriben fins avui.

Després que les dues entitats s'integressin en una de sola, des de CaixaBank es va anunciar que cobraria una comissió de 36 euros a l'any per mantenir les targetes. Això no els va fer gaire gràcia als usuaris.

Tot i això, a fi d'oferir un altre dels seus productes, des de l'entitat bancària van decidir publicar l'oportunitat de no pagar aquesta comissió. Això sí, els consumidors haurien de contractar un altre tipus de targeta, coneguda com a targeta híbrida.

Aquestes targetes de CaixaBank, al punt de mira

Aquestes targetes híbrides, que compten amb el nom de 'MyCard', son les que estan actualment al punt de mira per l'opinió dels clients. Concretament, del Banc d'Espanya.

El Banc ha gestionat una denúncia contra CaixaBank per part de la plataforma Asufin. S'hi recull la comercialització massiva d'aquestes targetes, que combinen les funcions d'una de dèbit i una altra de crèdit.

Caixabank
Les targetes MyCard, al punt de mira del Banc d'Espanya | Europa Press

L'objectiu final de l'alta comercialització de les targetes híbrides de l'entitat, d'acord amb la plataforma d'usuaris financers, és acabar d'una vegada per totes amb les de dèbit.

Asufin ha dut a terme un seguiment

Des que això comencés a passar a principis d'any, des d'Asufin van elevar el nivell d'alerta. Després, la plataforma es va dedicar a fer un seguiment sobre la comercialització de les targetes 'MyCard'.

Després de sis mesos d'anàlisi exhaustiva, la plataforma té clares les conclusions. En primer lloc, s'està produint una exclusió i una discriminació de les targetes de dèbit.

Així ho afirmen des d'Asufin: «És una manera d'expulsar del mercat les targetes de dèbit, que son les més accessibles per a tothom sobre la base que tens controlades les finances personals, i no disposar d'una targeta amb què controlar cada un càrrec és un error».

Queixes per la campanya de comercialització de 'MyCard' per CaixaBank

Una altra de les queixes que Asufin ha fet arribar al Banc d'Espanya és la manera com CaixaBank ha decidit publicitar aquestes targetes híbrides. Segons la plataforma, la seva comercialització ha estat massa intensiva.

Els usuaris, per part seva, també han deixat caure diverses queixes. Sobretot aquells que ja tenien targeta de dèbit i la van canviar per una 'MyCard' seguint el consell de l'entitat bancària.

Així és la targeta 'MyCard' de CaixaBank

'MyCard' és una targeta de CaixaBank la seva característica principal és poder reflectir l'import d'un pagament de forma directa, però carregant-lo al compte dos dies després. Aquests dos dies, a més, poden variar depenent de la personalització de l'usuari. Aquest pot canviar diferents opcions, com ara el fraccionament del pagament.

Al cap i a la fi, el client acaba contraient un deute que cal satisfer. Això fa que aquest tipus de targeta no sigui recomanable per a tots els usuaris. D'acord amb Asufin: «El producte com a tal no ens sembla malament, però sempre que no se substitueixi les targetes de dèbit».

Un home que realitza una compra en línia.
Asufin denuncia a CaixaBank per voler eliminar les targetes de dèbit | Pixabay

Quins riscos pot tenir aquest producte?

En aquest sentit, cal tenir present que la targeta 'MyCard' pot tenir riscs. Oferir-la de forma massiva a qualsevol usuari, per exemple, podria ser la primera temeritat. Com que és una targeta també de crèdit, cal tenir en compte el poder adquisitiu de cada client, a fi que no s'endeuti tant que no pugui pagar l'import final.

A més, la queixa d'Asufin contra CaixaBank va en relació amb la proposta de l'entitat d'acabar amb les targetes de dèbit. Aquestes, per part seva, tan sols permeten gastar el saldo disponible que tingui l'usuari, augmentant la seguretat.