Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de dues persones, una lliurant diners a la finestreta d'un banc i una altra rebent-la, a més d'una imatge en primer pla d'un home amb gest sorprès

Els clients que no paguen cap comissió per treure diners a la finestreta del banc

Des del mes de desembre es va establir una normativa especial per excloure aquests pagaments a dos grups de clients

Tot i que és habitual que les entitats no cobrin per treure diners a la finestreta, des del Banc d'Espanya confirmen que aquesta és una pràctica totalment legal. Tot i això, la cosa canvia per a alguns grups de clients específics amb necessitats especials.

Retirar efectiu a la sucursal està inclòs al “servei de caixa bàsic”. Tot i això, des de l'organisme recorden que moltes entitats exclouen aquesta operació d'aquest servei. Cobren un import fix quan els clients volen treure diners a la finestreta.

Aquests són els clients que no han de pagar comissió per treure diners

Des de finals de 2023, hi ha dos grups específics de clients que no han de pagar aquest tipus de comissió, sense importar el contracte que tinguin amb el banc.

En primer lloc, destaquen les persones més grans de 65 anys. En el segon, les que tinguin una discapacitat reconeguda igual o major al 33%.

Per això, des del Gobierno van fer un canvi a l'article 35 del Reial decret llei 19/2018 de 23 de novembre. Aquest recull els serveis de pagament i altres mesures en matèria financera.

Muntatge amb un ancià amb bitllets de 50 euros a la mà i un cercle amb més bitllets
Es una medida del Gobierno para proteger a los grupos vulnerables | Pixelshot, Getty Images

El seu objectiu és reforçar la protecció a aquests grups vulnerables que poden tenir algun tipus de problema a l'hora de retirar els fons des del caixer. Això es pot donar per no tenir coneixements digitals o bé per tenir dificultats d'accessibilitat.

Mesures específiques per reforçar l'atenció a la gent gran

D'altra banda, les associacions AEB, CECA i UNACC de la banca espanyola també van acordar establir una sèrie d'iniciatives que oferissin una atenció personalitzada a la gent gran.

Aquestes s'engloben al Protocol Estratègic per Reforçar el Compromís Social i Sostenible de la BancaAbre i, entre elles, destaquen les següents:

  • Ampliació dels horaris d'atenció presencial de 9 a 14 hores per a serveis de caixa, finestreta o caixer.
  • Assistència personalitzada i disponibilitat d´un mínim d´una persona per oficina per ajudar amb aquestes funcions.
  • Establiment d‟un canal prioritari per a majors de 65 anys i per a persones amb discapacitat.