Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El clima de la Terra serà en un segle el mateix que fa 50 milions d’anys

Així ho determina un estudi publicat a la revista especialitzada en aquest cap PNAS. El treball també indica que en uns 10 anys estarem com fa 3 milions d’anys

L'escalfament global accelerat per l'home pot tenir efectes imprevisibles
L'escalfament global accelerat per l'home pot tenir efectes imprevisibles | Arxiu

 

Un grup de científics ha determinat que la humanitat està revertint una tendència de refredament planetari a llarg termini, que es remunta almenys 50 milions d'anys, segons un estudi publicat avui a la revista especialitzada PNAS. Així, l’escalfament global es convertiria en el primer canvi planetari creat per l’home per culpa de la seva contaminació i del greu impacte que té en el medi ambient. 

«Ens estem movent cap a canvis molt dramàtics en un marc de temps extremadament ràpid, revertint una tendència de refredament planetari en qüestió de segles», adverteix un dels autors de l'informe, Jack Williams, de la Universitat de Wisconsin-Madison, als Estats Units.

D'acord amb les seves previsions, s'espera que de cara a l’any 2030 el clima de la Terra s'assembli al del Pliocè mitjà, que es remunta a més de 3 milions d'anys en el temps geològic. Però si no reduïm les emissions de gasos d'efecte hivernacle, els climes de la Terra l’any 2150 podrien comparar-se amb l'Eocè càlid, una època gairebé sense gel que va caracteritzar al món fa 50 milions d'anys.

  • També et pot interessar: La cimera de Polònia sobre el canvi climàtic acaba amb un acord de mínims
La major font d'emissions de gasos contaminants és el transport privat
La major font d'emissions de gasos contaminants és el transport privat | Arxiu

 

Dubtes sobre l’adaptació de la humanitat al nou panorama

«Si pensem en el futur en termes del passat, cap a on ens dirigim és un territori inexplorat per a la humanitat», ha subratllat l'autor principal, Kevin Burke, investigador de la mateixa universitat. Totes les espècies a la Terra d'avui tenien un avantpassat que va sobreviure a l'Eocè i al Pliocè, però encara queda per veure si els humans i la flora i fauna amb què estem familiaritzats poden adaptar-se a aquests ràpids canvis.

«La taxa de canvi accelerat sembla ser més ràpida que qualsevol altra cosa que el planeta hagi experimentat abans», van escriure els científics. El nou estudi es basa en el treball que Williams i els seus col·legues van publicar per primera vegada l’any 2007, que va comparar les projeccions climàtiques futures amb les dades climàtiques històriques de principis del segle XX.

La Terra pot tornar en un segle al clima del període de l'Eocè
La Terra pot tornar en un segle al clima del període de l'Eocè | Arxiu

 

Què va passar durant l’Eocè i el Pliocè?

Durant l'Eocè, els continents de la Terra es van agrupar i les temperatures globals tenien una mitjana de 23,4º Fahrenheit (13º centígrads) més que en l'actualitat. Els dinosaures s'havien extingit recentment i els primers mamífers, com les balenes i els cavalls ancestrals, s'estaven estenent per tot el món. L'Àrtic estava ocupat per boscos pantanosos com els que es troben avui al sud dels Estats Units.

En el Pliocè, Amèrica del Nord i del Sud es van unir tectònicament, el clima era àrid i es va formar l'Himàlaia, entre altres esdeveniments. En aquesta època, les temperatures van ser d’entre 3,2 i 6,5 graus Fahrenheit (1,8-3,6 graus centígrads) més altes que les d'avui dia.