L'Hospital Clínic de Barcelona respira. Després de mesos d'absolut estrès i desbordament al centre hospitalari, la situació s'ha relaxat i molt en comparació amb el pic de la pandèmia del coronavirus, fins al punt que el passat diumenge, des del compte de Twitter de l'hospital anunciaven que, per primer cop en tots aquests mesos, no s'havia produït cap nou ingrés a causa de la covid-19. Sens dubte, un alleujament per al personal sanitari del Clínic, que tot i el respir ja es prepara per a un possible rebrot a la propera tardor.
«Teníem la sensació que no s'acabava mai»
Han estat setmanes d'enorme complexitat per a tots els treballadors d'aquest hospital de referència del sistema públic del país. «Teníem la sensació que no s'acabava mai», explica a CatalunyaDiari personal de l'hospital.
«Sortia de l'UCI un pacient i al cap d'una hora ja n'hi havia un altre ocupant el seu llit i havent de ser intubat», relaten, en una pandèmia que va sobrepassar de llarg la normalitat de l'hospital: les 6 UCIs del Clínic es van destinar íntegrament a la covid-19 i, a més, es van haver d'habilitar altres espais com sales d'operacions per poder donar cabuda a tots els pacients greus de coronavirus. Avui, ja només queda una UCI per als pacients de coronavirus: la situació està, doncs, més o menys normalitzada.
La sobrecàrrega de feina se sumava a altres factors que augmentaven de valent l'estrès en el treball. «Regnava la incertesa, cada dia ens canviaven els protocols i arribava un punt que ens costava saber quines normes havíem de seguir», explica a aquest mitjà una treballadora de l'hospital, que també relata que el material de protecció escassejava i que, per tant, es veien obligats a la seva reutilització i màxim aprofitament. «Teníem una mascareta per setmana que esterlitzàvem fins a deu vegades i si vam tenir bates va ser gràcies a les donacions que vam rebre», detalla.
«No estàvem preparats, però és normal que fos així»
És evident, doncs, que el material de protecció evidencia que no hi havia preparació per combatre el virus. «Però és normal que fos així, no crec que se li pugui retreure res ni a l'Hospital, ni als governs: no era lògic tenir una quantitat tan gran de material disponible», explica personal del Clínic a aquest mitjà. Entre l'alleujament de la situació i l'esgotament pels mesos viscuts, els sanitaris ja pensen en la tardor, quan hi podria haver un rebrot que causés una segona onada del virus.
«Ara hi ha més formació generalitzada sobre com actuar, més conscienciació i també més material», explica personal del Clínic, que apunta que, si hi ha un factor que trontolla més per afrontar la segona onada és el psicològic, fruit de l'esgotament generalitzat de la lluita contra la pandèmia.
«Els plusos no haurien d'anar escalats per categories laborals»
Amb tot, el Govern anunciava fa uns dies que es donarien complements salarials al personal dels hospitals. La fórmula triada, però, no ha agradat gaire al personal hospitalari. «No hauria de fer-se per categories professionals, senzillament s'hauria de donar un plus per perillositat», argumenten des de la plantilla del Clínic.
«Per exemple, les dones de la neteja estan a l'escala més baixa dels plusos quan s'han fet un fart de netejar i desinfectar els boxs: no es tracta de la categoria professional, tots hem treballat moltíssim», apunten, alhora que reclamen «que també s'inverteixi més en materials i recursos».