Bonaventura Clotet en una imagen de archivo

Clotet respon: Pot marxar el coronavirus pel seu compte?

Va oferir les claus al costat de l'investigador Julià Blanco en una entrevista a RAC 1

Bonaventura Clotet està sent un dels investigadors més mediàtics, juntament amb Oriol Mitjà, en aquestes últimes setmanes per la seva investigació contra el coronavirus. Ell, amb l'investigador líder d'una vacuna contra el coronavirus de l'Institut d'Investigació de la Sida (IrsiCaixa) — del qual Clotet n'és director—, van parlar sobre la possibilitat que la Covid-19 desaparegués de forma natural  a 'RAC 1'. 

«No sabem si desapareixerà o hi haurà un rebrot»

«Hi ha la possibilitat que caigui de forma natural al nostre país, els casos estan caient i hi ha aquesta possibilitat. No sabrem si serà el que passarà o si hi haurà un rebrot. En un mes ho sabrem, però no sabrem què passarà després», va afirmar Blanco.

Clotet, per la seva banda, va apuntar al fet que pot ser que, si hi ha un rebrot, «adopti una forma menys agressiva i que es tingui una baixa incidència en el futur. Estem estudiant les mutacions que estan apareixent per saber si aquest és el cas o no, o si es mantindrà la contagiositat i agressivitat  o si pot fins i tot augmentar». Tot i això, els dos investigadors tenen clar que si s'elimina el virus a Espanya, no vol dir que es doni per finalitzada la pandèmia.

«En espais oberts com la platja no té sentit portar una mascareta»

Clotet creu que en poques setmanes es podrà decidir si cal posar-se mascareta en determinats espais oberts i va llançar un missatge d'esperança: «Jo crec que cal esperar a la corba de l'epidèmia però, en principi, en espais oberts com és la platja no crec que tingui sentit portar una mascareta».

Els dos investigadors també van explicar com està avançant la investigació que dirigeixen, i amb la qual han pogut arribar a descobrir un 44% més de malalts lleus de la Covid-19, els quals no desenvolupen prou anticossos per esdevenir immunes.

«No sabem el grau de protecció que poden tenir els casos lleus i asimptomàtics, per això aixequem aquesta veu de precaució. Tampoc sabem quant durarà », va finalitzar Blanc.