Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del memorial del 17A a les Rambles de Barcelona

El CNI volia que Es Satty fos l'imam de Barcelona i controlar-lo des de Madrid

El 'Público' afirma que el cervell dels atemptats de la Rambla es va relacionar amb el centre del gihadisme a Europa

Imatge del memorial del 17A a les Rambles de Barcelona
El CNI va fer desaparèixer l'historial d'Es Satty | Redacció

 

Ahir sortia a la llum que el Centre Nacional d'Intel·ligència va ajudar Abdelbaki Es Satty, el presumpte cervell dels atemptats a Barcelona i a Cambrils, a arribar a ser imam de Ripoll, però el cert és que primer van intentar col·locar-lo com a imam a Barcelona, fet al qual el cap de zona del servei espanyol s'hi va oposar.  Així ho revela 'Público' en la quarta entrega de la investigació que ha fet durant un any sobre les relacions d'Es Satty amb el CNI.

El mitjà digital afirma que el cap del CNI a Barcelona no va voler que el confident estigués controlat directament des de Madrid, per la complexitat de la zona, atesa la confluència de grups islamistes que, segons 'Público', hi operen. Madrid, però, volia estar relacionat directament amb Es Satty, per la qual cosa, li va buscar una altra ubicació que va acabar essent Ripoll.

El CNI va fer desaparèixer l'historial d'Es Satty

El mitjà també afirma que  un informant musulmà del CNI a Girona va avalar Es Satty davant la comunitat islàmica de Ripoll, i que el servei d'intel·ligència espanyol en va fer desaparèixer l'historial de relacions provades amb grups gihadistes dels arxius policials. Això últim es va fer, afegeix 'Público', davant la possibilitat que aquella comunitat demanés referents del candidat a imam, i explicaria, segons assegura, que aquestes dades no estiguessin accessibles quan els Mossos les van buscar a la base de dades l'any següent.

A més a més, ‘Público’ revela que l'informant que va avalar Es Satty, un destacat informant musulmà, estava al cas de l'operació secreta, i que aquest fet queda demostrat perquè al telèfon que els Mossos van trobar al cadàver de Younes Abouyaaqoub, l'autor material de l'atropellament mortal massiu a la Rambla de Barcelona, hi havia nombroses trucades seves fetes durant els dies que el terrorista va estar fugint dels Mossos fins que finalment el van abatre a trets.

Estava vinculat amb el centre del gihadisme a Europa

Altres extrems que s'expliquen és que mentre va ser imam de Ripoll, Es Satty va desenvolupar una activitat internacional «important» aprofitant els seus contactes gihadistes per establir-se un temps a Bèlgica. Segons el rotatiu, l'imam estava relacionat amb diversos membres d'una família d'origen marroquí d'ideologia radical que ostenten càrrecs de responsabilitat a diverses mesquites del país europeu. Tot plegat, afegeix, vincula Es Satty «amb el centre del gihadisme a Europa» mentre seguia exercint d'imam a Ripoll i «sense que els serveis secrets espanyols n'advertissin els Mossos d'Esquadra».

Un inspector de la Policia Local de Vilvordee es va dirigir a un sergent dels Mossos per demanar-li informació sobre Es Satty el gener de 2016. El sergent català, però, no va trobar cap antecedent a la base de dades,  així com tampoc cap de les inclinacions gihadistes de l’imam, tot i el seu currículum, relata el mitjà, el qual també es pregunta: Per què no es va avisar als Mossos d’Esquadra davant una amenaça terrorista imminent a Catalunya? I el mitjà segueix explicant-se «i diem imminent» perquè en un dels telèfons trobats a Alcanar apareixen diverses cerques d’objectes fetes per internet, on s’observa clarament la intenció d’atemptar al Camp Nou, entre d’altres.

També et pot interessar...