«La crisi sanitària ha deixat una empremta enorme sobre les professionals que van estar, i que segueixen, a primera línia lluitant contra la Covid-19», recorda la Lluïsa Brull, presidenta del Col·legi d'Infermeres de Tarragona (CODITA). Rere aquest convenciment, el Col·legi ha decidit editar un llibre on recull fins a disset testimonis directes de sanitàries que van haver de combatre en primera fila contra el virus en la primera onada de la primavera. El llibre ja ha sortit a la llum sota el títol 'Les infermeres parlen, en plena etapa del Covid'.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
«El llibre té un gran valor perquè es converteix en el testimoni de com van ser aquells primers mesos de la pandèmia a través de la veu d'aquestes infermeres», detalla la Lluïsa, «que van treballar per garantir l'atenció, la cura i al'companyament de la població, en un dels pitjors moments que ens ha tocat viure com a país». A través de la memòria escrita, i que ja perdurarà, les professionals es reivindiquen com un «pilar fonamental del sistema de salut» i demanen posar fi a priblemes estructurals greus com la precarietat dels contractes, les ràtios desbordades o la manca de veu a l'hora de prendre decisions.
Les Infermeres parlen en plena etapa del COVID
«Com a col·legi professional, vam entendre que calia recollir alguns testimonis d'aquestes infermeres a través de diferents entrevistes i conèixer la seva situació, les seves preocupacions i sentiments, i al mateix temps copsar les seves necessitats», referma la presidenta. El document configura un homenatge i un reconeixement a la figura del personal sanitari, i en particular el d'infermeria, en un període fins fa mesos impensable que sens dubte s'acabarà estudiant als llibres d'història.