L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb mascareta mirant a l'esquerra molt seriosa

Colau demana claredat al Govern amb l'estratègia de la desescalada del coronavirus

També diu que no s'han de comparar les dades epidemiològiques de Barcelona i Madrid

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demana no fer comparacions entre les dades epidemiològiques de BarcelonaMadrid, que registra unes millors xifres i amb menys restriccions. Segons l'alcaldessa, en declaracions en una entrevista a 'Catalunya Ràdio', és «absurd» comparar les dades de les dues ciutats i ha indicat que ella fa crítiques constructives tant al Govern de la Generalitat com a l'Estat: «S'estan fent aprenentatges i, quan hi ha hagut una situació epidemiològica greu, ara no hem tancat les escoles. Hem millorat algunes coses».

Malgrat això, reconeix que «encara no estan tots els deures fets» i que «cal reforçar l'atenció sanitària, per exemple». A més, a criticat que hi ha algunes coses «que generen sensació d'improvisació. Abans de comunicar una data, que sigui clara, això és el que demano, un horitzó clar». Colau es refereix a la data del 23 de novembre, dia previst perquè bars i restaurants reobrint les portes. Més enllà d'això, també reclama que la Generalitat «ha de posar sobre la taula molts més ajuts econòmics».

També reconeix que «la gent ja s'ha acostumat» a conviure amb la pandèmia i que «si les dades són bones» es pugui reobrir amb «restriccions d'aforament» i que no s'esperin al dia abans per dir-ho. A més, explica que l'anunci de la reobertura no només es pot limitar a permetre que despleguin la seva activitat a l'aire lliure: «No diguem coses que no són, perquè hi ha sectors que estan al límit que han de gestionar la reobertura».

Preguntada pel confinament municipal del cap de setmana, ha dit que «no agrada» perquè Barcelona és un municipi molt dens. Tot i això, felicita la ciutadania perquè no s'han produït grans aglomeracions. Sobre el Mobile World Congress (MWC) ha explicat que «s'està planificant perquè el juny es pugui fer a Barcelona» tenint en compte la possibilitat de tenir una vacuna disponible i d'aplicar estratègies com els tests ràpids amb esdeveniments d'aquesta mena.

D'altra banda, ha confirmat que els Reis Mags d'Orient «arribaran com sempre a la ciutat» i que «podrem gaudir d'una espècie de cavalcada, però de manera estàtica». La pandèmia del coronavirus ha obligat a adaptar-nos a aquesta nova situació i la cavalcada de ses majestats és un exemple més. Davant la situació epidemiològica actual s'ha optat per canviar de format per tal de poder veure les comitives que acompanyen els Reis amb total tranquil·litat i seguretat. «Caldrà reserva prèvia i serà al Fòrum. I també es podrà seguir per les televisions públiques», assenyala Colau.

 

Eleccions a Catalunya

Davant les properes eleccions al Parlament de Catalunya, Colau ha dit que els comuns no donaran suport a un Govern amb ERC, CUP i JxCat que representen «una visió del procés que no ha tingut èxit, i a part que entre ells estan a matar». Preguntava per si el dret d'autodeterminació encara està al programa dels comuns, ha dit: «Estem a favor del dret a decidir. Però el primer es desjudicialitzar».

 

Seguretat i Mossos

A causa del judici sobre els atemptats del 17A, l'alcadessa de Barcelona ha explicat que l'alerta antiterrorista és de 4 sobre 5, i que els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional aborden aquesta qüestió a les Juntes de Seguretat, on no s'ha donat alerta sobre cap amenaça concreta. I preguntada per la restitució al capdavant dels Mossos del major Josep Lluís Trapero, ha dit: «Em sembla molt bé i sento molt el que ha hagut de passar. Tot aquest temps que ha passat apartat no li tornarà ningú»