Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una superilla a Barcelona

Colau presenta un pla mediambiental revolucionari per canviar radicalment Barcelona els propers anys

Les vuit primeres transformacions de la ciutat començaran al llarg de 2023

Imatge d'una superilla a Barcelona
Ada Colau vol fer de Barcelona una mega-superilla | Arxiu

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el seu equip han anunciat aquest dimecres, 11 de novembre, que la ciutat  de Barcelona  quedarà transformada i passarà a convertir-se en tota una superilla  abans del 2030. De tal manera, un de cada tres carrers  dels barris i districtes de Sant Martí i l'Eixample seran transformats en jardins  de vianants  i en places  on els nens puguin sortir a jugar, o almenys, aquesta és la intenció de l'actual govern municipal, presidit per Ada Colau, que aquest dimecres  ha presentat aquest programa  que l'han anomenat 'Superilla Barcelona'.

El pla  presentat consisteix en reformar 21 encreuaments i 21 carrers  de l'Eixample, que passaran a ser places  i eixos verds de vianants  per a la ciutat  amb prioritat per al vianant  i prohibint cada cop més els vehicles d'ús privat i de combustió fòssil. L'objectiu del consistori és actualitzar  el Pla Cerdà al llarg d'aquest segle XXI, creant més espais lliures de contaminació i soroll i guanyant espai per passejar, jugar i consolidar el comerç local. Així, s'estendria a gran part de la ciutat  el model de superilla  ja establert a Sant Antoni i Poblenou, dos casos que l'alcaldessa  ha qualificat de 'gran èxit', tant pel seu reconeixement internacional com per tot el seu veïnat.

L'arquitecte urbanista de l'Ajuntament, Xavier Matilla, va explicar ahir als mitjans que, si Barcelona  vol ser més verda, no li queda una altra opció que redissenyar la via pública: «No tenim espai per a parcs i ja no els podem fer, és massa tard. El que hem de fer és donar una resposta contundent a la infraestructura verda i, per això, no només cal restringir els vehicles més contaminants sinó que també cal modificar l'estructura dels carrers, perquè no hi ha espai per a tot», ha reiterat.

Vuit carrers i moltes més places per 2023

Tot i que el pla  per a 2030  preveu la reforma de 42 cruïlles i  carrers, avui dia el consistori només pot garantir que es facin realitat 08:00 reformes  que estaran llestes per 2023, l'any en què finalitza aquest mandat. Concretament, seran els carrers  Consell de Cent, Girona, Rocafort i Borrell són els que es convertiran en eixos verds, mentre que els quatre primers encreuaments que es transformaran en places  seran els de Consell de Cent amb Rocafort, Borrell, Enric Granados i Girona. Aquestes primeres actuacions compten amb un pressupost de 37,8 milions d'euros, 32.800.000 dels quals, seran per als eixos verds i 5.000.000 per a les places.

Per dur a terme aquestes primeres actuacions, l'Ajuntament  ha obert aquest dimecres un concurs públic internacional per escollir els vuit millors projectes, que conformaran equips de treball encarregats de redissenyar les zones. El termini màxim per lliurar les propostes és el 17 de desembre. Està previst que les obres s'iniciïn el primer trimestre de 2022 i que acabin a principis de 2023.

Eliminar 'l'autopista' del centre

Aquest pla  s'emmarca en el propòsit de govern municipal de reduir la circulació de vehicles a la ciutat  i, en conseqüència, la contaminació. La regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que actualment Barcelona  té 6.000 cotxes per quilòmetre quadrat, el doble que Madrid i París, i per l'Eixample passen cada dia 350.000 cotxes, més que en les dues rondes juntes. Per la ronda de Dalt i la ronda Litoral paren 170.000 vehicles diaris, respectivament.

«Som una ciutat  que quan entres al centre trobes autopistes. Això és una anomalia de l'organització dels carrers, i és de justícia donar-li la volta», ha asseverat Sanz. El passat mes d'octubre, l'Agència de Salut Pública de Barcelona  (ASPB) va revelar que la contaminació provoca el 7% de les morts naturals a la capital catalana.