L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat una carta a la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, avisant que l'Ajuntament seguirà fent servir «totes les eines al seu abast» per evitar els desnonaments. Colau ha defensat la tasca del Servei d'Intervenció i Mediació davant Situacions de Pèrdua d'Habitatge i/o Ocupacions (SIPHO), després que el TSJC alertés que estava impedint execucions judicials.
L'alcaldessa ha denunciat que en els últims mesos s'estan portant a terme dues «males praxis que vulneren els compromisos internacionals en matèria de drets humans», els desnonaments amb data oberta i «l'excessiu desplegament» dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra.
Colau, dura en defensa de la lluita contra els desnonaments
«Com a alcaldessa continuaré defensant la necessitat i l'encomiable tasca que fan els equips municipals de prevenció i acompanyament de les famílies en risc de perdre el seu habitatge», ha remarcat Colau en la seva carta, on remarca que el SIPHO es va posar en marxa a finals del 2015, i en aquest temps ha acompanyat 10.128 famílies en situació de vulnerabilitat en procés de pèrdua del seu habitatge. A més, els Serveis Socials han cobert 6.700 ajuts econòmics en aquesta matèria i s'han tramitat més d'11.000 expedients d'ajudes de caire preventiu.
El SIPHO, ha continuat, té com a principal objectiu evitar desnonaments a través de la medicació amb la propietat, així com garantir l'acompanyament de les famílies durant tot el procés. Així, s'ofereixen ajuts al pagament del lloguer. A més, si la propietat cedeix el pis a la Borsa d'Habitatges de Lloguer, es poden cobrir deutes de fins a 6.000 euros i facilitar ajudes a la rehabilitació de fins a 20.000 euros.
Colau ha aprofitat per denunciar que els desnonaments oberts han passat de vuit durant el 2017 a 55 l'any 2018, afectant 193 persones i 82 menors. La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha considerat un «absolut despropòsit i un sense sentit» que des d'alguns sectors dels màxims òrgans judicials es qüestioni l'Ajuntament per un servei d'aquest tipus «i no es digui res de pràctiques absolutament il·legítimes, com són els desnonaments oberts o els dispositius policials absolutament despropcionats». Martín també ha indicat que la carta del TSJC no ha tingut cap efecte en l'actuació del SIPHO, que ha continuat funcionant com sempre.
Sancions de 90.000 euros al Bloc Llavors
D'altra banda, sobre el Bloc Llavors, on viuen sis famílies i que estan amb data oberta de desnonament des d'aquest dilluns, Lucía Martín ha insistit que cal que la propietat faci una oferta de lloguer social d'acord amb el decret d'habitatge. Com que no ho ha fet, el consistori ja ha recollit tota la informació per iniciar els corresponents expedients sancionadors, que poden arribar als 90.000 euros i fins i tot a l'expropiació.
L'Ajuntament calcula que hi ha 1.000 casos que encaixen en els supòsits que preveu el decret de l'habitatge per evitar el desnonament. Per això, està enviant cartes als propietaris avisant que han d'oferir lloguers socials o prorrogar contractes, d'acord amb el que preveu la nova normativa.