Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Control dels Mossos d'Esquadra el 18 de març 2020 a Barcelona

Col·lapse a la Conselleria d'Interior per la gestió de milers de sancions per incomplir el confinament

A Catalunya, els Mossos i les policies locals han interposat 130.000 multes per no respectar la normativa de l'estat d'alarma

Control dels Mossos d'Esquadra el 18 de març 2020 a Barcelona
A Catalunya s'han aixecat unes 130.000 actes de sanció per incomplir el confinament. | EP

Col·lapse a la Conselleria d’Interior de la Generalitat per la gestió de les 130.000 actes de sanció per incomplir el confinament que s’han aixecat a Catalunya des que es va decretar l’estat d’alarma fa poc més de dos mesos. Segons informa el diari ‘El Periódico’, el departament que dirigeix Miquel Buch s'ha posat mans a l'obra i està ampliant el personal dedicat a aquesta tasca amb empleats públics d’altres àrees.

La voluntat del Govern és gestionar en temps i forma aquesta elevada quantitat de multes per tal que cap infractor quedi impune. Segons el citat mitjà, la conselleria estudia la manera més adequada de fer aquesta gestió i una de les possibilitats que s’ha posat sobre la taula és que els ajuntaments gestionin i recaptin les sancions imposades per les policies locals (un 40%), mentre que el restant 60%, imposades pels Mossos d'Esquadra, aniria a càrrec d’Interior.

Validesa jurídica de les sancions

En aquesta gestió de les multes també s’ha de tenir en compte les possibles al·legacions que puguin presentar els ciutadans afectats, així com la qüestionada legalitat d’aquests procediments, que alguns juristes han alertat. Així, en l'àmbit estatal, hi ha hagut discrepàncies entre els Ministeri de l'Interior i el de Justícia sobre aquests casos.

En aquest sentit, cal explicar que moltes de les multes imposades són per desobediència, ja que el cos policial sancionador entén que, en saltar-se el confinament, el sancionat està vulnerant les ordres del govern espanyol, autoritat competent durant l'estat d'alarma. Però per incórrer en desobediència cal un advertiment previ, que Ministeri de l'Interior creu que està fet perquè el mandat del confinament a la ciutadania està més que publicitat.

Un criteri que difereix del que té el Ministeri de Justícia, que creu que cal un advertiment policial previ a la multa. Aquesta discrepància podria donar peu a milers de recursos que podrien deixar unes quantes multes al tinter. Amb tots aquests obstacles, doncs, veurem en quines xifres queden, quan la pandèmia hagi passat, les multes per saltar-se el confinament.