Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de dos gossos mirant-se i una rodona amb una dona besant un gos

Els collars que no podràs posar al teu gos des d'aquest divendres: queden prohibits

La Llei de Benestar Animal veta alguns collars específics

Són moltes les coses que canviaran d'ara endavant en relació amb els animals. Així ho recull la Llei de Benestar Animal, duta a terme pel departament que dirigeix la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra.

La norma entrarà en vigor aquest mateix divendres 29 de setembre i, a l'interior, es poden llegir diversos assumptes interessants. Per exemple, es posa l'accent en una sèrie de novetats que els amos d'animals hauran de complir.

Si no, qui se salti les normes podria enfrontar-se a diverses sancions. Una està relacionada, de forma molt estreta, amb l'ús dels collars per a gossos correctes.

Això és el que diu la Llei sobre els collars

Són moltes les coses recollides dins de la Llei de Benestar Animal per garantir, com el seu nom indica, el benestar dels animals. Un dels temes principals està relacionat amb l'ús adequat dels collars per a gossos.

Muntatge d'un cadell de gos a la gespa i una rodona amb paper escrit
Alguns collarets, com els elèctrics, quedaran prohibits des del divendres 29 de setembre | Getty Images, Getty Images Pro

L'objectiu principal de la norma és vetar alguns tipus de collars que poden fer malbé el gos. Com es recull a la Llei, no estarà permès «l'ús de qualsevol eina de maneig que pugui causar lesions a l'animal». A més, s'hi afegeixen alguns exemples com els collarets elèctrics, d'impulsos, de càstig o d'ofec.

Els collarets per a gossos que estaran prohibits

Després de llegir la norma, ja et pots fer una idea dels collarets per a gossos que estaran prohibits a partir d´ara. Els collarets elèctrics, de fet, ja són il·legals en algunes comunitats, com ara Madrid o Galícia.

La raó és que és una corretja que transmet impulsos elèctrics a l'animal i que són perjudicials per a aquest. Altres models vetats s'utilitzen perquè el gos no bordi gaire, activant-se de forma automàtica amb la vibració de les seves cordes vocals.

Altres responsabilitats sobre els animals

El tema dels collarets per a gossos, però, no és l'únic que canviarà després que la Llei de Benestar Animal entri en vigor. També cal tenir en compte altres obligacions.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

1. Assegurança de responsabilitat civil

Els amos de gossos hauran de contractar una assegurança de responsabilitat civil de per vida per danys a tercers. A la seva cobertura, la pòlissa ha d'incloure les persones responsables del gos i l'import ha de ser suficient per cobrir qualsevol incident.

Muntatge amb fotos de dos gossos jugant a la gespa i uns quants bitllets
Les sancions són dures i poden suposar, en certs casos, fins i tot penes de presó | Getty Images, catalunyadiari.com

2. Cures per a amos de gossos

D'altra banda, la norma també obliga els propietaris de gossos a realitzar un curs en línia i gratuït. De moment, aquest no es podrà dur a terme, ja que encara no s'han decretat alguns requisits sobre l'edat i el pes mínim del gos, entre d'altres.

3. Prohibit exhibir animals a aparadors

A la nova Llei, a més, es prohibeix exhibir animals com els gossos i els gats en aparadors de botigues d'animals. Només es poden comercialitzar a través dels professionals que estiguin inscrits al Registre Oficial de Criadors d'Animals de Companyia.

A quines sancions pots enfrontar-te per incomplir la norma?

D'altra banda, les multes fixades es divideixen en lleus, greus o molt greus segons l'abast cap a l'animal. En certs casos, la quantitat de la sanció pot pujar als 200.000 euros.

A aquestes sancions, cal afegir-ne d'altres que suposin una lesió o fins i tot la mort de l'animal. Podrien ser castigades amb l'ingrés a la presó des de 3 a 12 mesos si l'animal no mor i de 6 a 18 mesos si mor.

En definitiva, a través de la nova norma es pretén garantir la responsabilitat i la bona cura de l'animal per part dels propietaris. Si no, les penes podrien ser, com hem vist, molt elevades.