El Col·legi Claret de Valls és un centre educatiu amb més de vuitanta anys d'existència al servei de l'educació de Valls i l'Alt Camp. Un dels centres de referència de la ciutat pel seu elevat nivell d'ensenyament demostrat al llarg de la seva ja llarga història. Actualment, és un centre integrat d'Educació Infantil, Primària i Secundària. Tot i que aquest curs escolar, com la resta de centres, ha hagut d'adaptar les comunicacions, les emocions i l'aprenentatge a través del món digital, també vol fer una mirada enrere i recordar quins són els valors que fan créixer aquesta comunitat, així com el seu projecte ecològic i els idiomes, perquè les famílies els tinguin presents el dia que es pugui tornar a l'aula.
Una tornada gradual cap a la nova normalitat
Aquesta setmana el col·legi ha reobert les portes seguint totes les mesures de seguretat, i més. Les aules que s'han obert, seguint les indicacions de les autoritats competents, han sigut per a l'alumnat de Llar d'Infants, parvulari, sisè de primària i quart d'ESO.
L'assistència a les aules dels més petits és de 5 alumnes a la Llar d'Infants i 14 alumnes d'entre P3 i P5. Pel que fa als estudiants que acaben etapes, a sisè hi assisteixen un total de 36 alumnes, dividits en grups reduïts i a quart d'ESO, 38 alumnes. Una tornada gradual abans de les vacances d'estiu, que apropa al centre cap a la nova normalitat que probablement es viurà el curs vinent.
Un teixit ple de valors
El Claret va obrir aquest curs, com cada any, amb un lema: 'Teixim el futur'. Una crida a promoure l'actitud activa i transformadora de la comunitat educativa, pel que fa als valors i a l'ecologia, ja que consideren que ambdós aspectes cal salvaguardar-los urgentment en el món en què vivim. Des de petits, s'ensenya als infants els valors d'estimar la natura, a cuidar-la i a apreciar-la com un bé comú que cal cuidar, així els més jovenets comencen conreant i cuidant un hort ecològic.
Fent referència al lema que va començar aquest curs escolar, des de l'inici del curs, al rebedor del centre hi van posar un bastiment de fusta que convidava a tothom a teixir amb llanes, fent notar que és una metàfora que representa que 'cadascú de nosaltres és un fil, que enllaça amb els altres per esdevenir més fort i bonic. No hi pot faltar cap fil. Tothom hi és necessari. Si un fil es trenca o s'afebleix, tot el tapís se'n ressent. Però alhora és la força de tots els fils junts qui dóna robustesa a la roba/tapís i fa que aguanti i perduri', expliquen des del centre educatiu vallenc.
El projecte de l'hort ecològic
Per altra banda, des de fa deu anys, cada curs s'engega amb molta il·lusió el projecte de l'hort ecològic. Un projecte que es va crear un eix transversal per tal que s'impliquessin tots els cursos d'educació infantil, i sobretot les sis classes de parvulari, on hi ha els nens i nenes de P3 a P5.
Els objectius es basen a assolir un treball cooperatiu i d'implicació de tots els infants. Així també, en l'àmbit curricular, els referents a medi natural. El procés engloba des de la compra del planter fins a la possible i desitjada collita. Els resultats obtinguts, a tots nivells, durant tots aquests cursos han estat excel·lents i van fer que es millorés tant el lloc i l'espai d'ubicació de l'hort, com les condicions per a tractar i intervenir-hi directament per part dels nens i nenes del parvulari del col·legi.
Després de deu anys aquest projecte ha cobert i satisfet amb escreix les expectatives i l'hort ecològic representa un èxit pedagògic en el currículum dels alumnes del Claret de Valls. És per això que els nens i nenes de la Llar d'Infants també tenen el seu hort en un espai més proper a ells, ampliant-se una activitat ecològica i pedagògica tan important, interessant i potent als i les alumnes més petites del centre i a les seves famílies.
Una escola multilingüe, una porta oberta al món
Dins el projecte d'escola multilingüe del col·legi Claret, a més a més de la llengua anglesa, els alumnes s'inicien a partir de Cicle Superior de Primària, en la llengua francesa, i a partir de Secundària en l'alemanya.
El francès, com a segona llengua estrangera, s'ofereix a Cicle Superior de Primària, com a matèria complementària, per tal d'iniciar la formació d'aquesta llengua, que després segueix, en forma de matèria optativa, a Secundària. Els alumnes que així ho volen, poden cursar d'aquesta manera sis cursos seguits de francès, amb la possibilitat que es puguin presentar als exàmens DELF (Diplôme d'Études en Langue Française).
De la mateixa manera, dins el Projecte Multilingüístic del centre, i apostant clarament per l'aprenentatge tan ric i divers com sigui possible, a Secundària, hi trobem una assignatura complementària d'alemany, que s'imparteix per als quatre cursos de l'ESO, pels que volen emprendre una altra aventura lingüística. EL centre ofereix la possibilitat de presentar-se als exàmens Fit Deuscht A1 del Goethe-Institut.
Per l'escola, l'objectiu principal de tot plegat és que l'alumnat es familiaritzi amb llengües del nostre entorn en què ja coneixem com l'inevitable i necessari marc europeu d'integració de les llengües.