Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Avinguda Catalunya de Tarragona.

Experts de la URV proposen polítiques de mobilitat sostenible «permanents» de cara a l'era post-Covid

Investigadors en Geografia i Economia demanen apostar pel transport públic i pels espais oberts

Avinguda Catalunya de Tarragona.
La ciutat vol prioritzar els vianants i la mobilitat sostenible. | Laia Solanellas
«Les mesures que les ciutats estan adaptant durant la  Covid-19 haurien d'inspirar polítiques permanents per afavorir formes de desplaçament més sostenibles  i més saludables quan la mobilitat  torni a créixer». És una de les recomanacions que fa Daniel Miravet, investigador del Departament d'Economia a la Universitat Rovira i Virgili (URV), a propòsit del futur de les ciutats a mitjà i a llarg termini. Les estimacions més recents apunten que les mesures de distanciament físic podrien ser necessàries fins a l'any 2022, de manera que considera que «és clau començar a dissenyar polítiques permanents» raonades amb mirada llarga.

Li donen suport els investigadors Aaron Gutiérrez i Antoni Domènech, del Departament de Geografia. Consideren que els dos grans debats és incentivar el pes del  transport públic en detriment del privat i obrir nous espais als vianants en un model de ciutat més oxigenada, més amable i més oberta per als vianants  que decideixin moure's caminant o en bicicleta. Els investigadors pensen en «els beneficis socials, ambientals i per a la salut» d'aquest canvi de paradigma per a les ciutats de l'era post-Covid.

Una mirada al futur i una idea de ciutat més amable i sostenible, la proposta de la URV

Els experts consideren fonamental «aplicar les mesures necessàries» per despertar l'interès en un transport públic «que és factor reductor de les desigualtats» i insten les autoritats a concebre «un nou comportament que perduri en el temps» a dècades vista. «Estem en un moment en què les ciutats hauran de decidir quins models de transport volen promoure», raona Gutiérrez, qui no oblida que les zones més afectades per la pandèmia  són també les menys pròsperes econòmicament. En aquest sentit, veuen amb bons ulls mesures com reforçar la xarxa de carrils bici  o la decisió de l'Ajuntament de Tarragona de reduir a 30 quilòmetres per hora la velocitat màxima permesa als carrers de la capital.