Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'amfiteatre de Tarragona, sobre el Mediterrani

Una comarca a l'ombra de Tarraco

La comarca del Tarragonès és un destí inigualable, tant per la majestuositat i omnipresència del seu passat romà, com per les platges daurades que banyen tota la seva costa.

El Tarragonès mira al mar des de platges paradisíaques, petits penya-segats i balcons majestuosos, en una comarca, que malgrat el xoc industrial, continua posseint la bellesa i l’atractiu d’un patrimoni tant monumental com immaterial.

La comarca del Tarragonès és un destí inigualable, tant per la majestuositat i omnipresència del seu passat romà, com per les platges daurades que banyen tota la seva costa. Un indret on amants i desconeixedors de la cultura popular catalana, descobriran per què Santa Tecla és una de les festes més representatives del país.

Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco

Fundada l’any 218 aC, Tarragona conserva encara el llegat de la seva època daurada. Aliada de Juli Cèsar, amfitriona dels emperadors August, Adrià o Sever, la Tarraco romana fou capital de tota la província Tarraconensis; un bast territori peninsular, que s’estenia des dels Pirineus a Galícia al nord i des de Sagunt a la desembocadura del Duero al sud.

Per la seva capitalitat peninsular, Tarraco es feu a imatge de Roma, amb un conjunt monumental que constava de grans temples i estàtues, arcs de triomf, monuments funeraris, el fòrum provincial, el fòrum de la colònia, el circ, l'amfiteatre, el teatre, termes, aqüeductes i una gran muralla que protegia tot el seu perímetre urbanitzat.

El Pont del Diable
El Pont del Diable | Getty Images

El pas dels segles d’una ciutat viva que creixia sobre el seu passat majestuós no desdibuixaren la seva bellesa intrínseca. L’any 2000, el conjunt arqueològic de la ciutat de Tarragona fou declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per l'UNESCO; un patrimoni únic que esdevé d’obligada visita per a tothom que s’atansi a la comarca. Les seves restes romanes són el patrimoni històric conservat més important dels Països Catalans.

Les altres belleses de Tarragona

La capital del Tarragonès, del Camp i de l’antiga Tarraconensis no es pot deslligar del seu passat romà; tant per la seva rellevància històrica, com per l’evidència dels monuments que acompanyen des de sempre el seu esquelet i paisatge urbà. No obstant això, Tarragona ha forjat al llarg dels segles d’altres elements que han acabat de dotar d’un cúmul de magnificència i atractiu ineludible.

Sempre acompanyada dels monuments romans, la ciutat conserva punts d’interès de gran bellesa. El passat Medieval de la ciutat l’ha dotada d’un dels nuclis antics més bonics del país, la Part Alta, on carrers, carrerons, places i casals majestuosos són coronats per la imponent Catedral de Tarragona. Un casc antic que alhora esdevé el punt de trobada i ànima de la ciutat.

Balcó del Mediterrani de Tarragona
Balcó del Mediterrani de Tarragona | Getty Images

Sense allunyar-se gaire de la Part Alta, la Rambla Nova i el Balcó del Mediterrani, són també elements imperdibles per a tot visitant. Un agradable passeig culminat per un dels miradors sobre el mar més bonics del món. Anar a tocar ferro és obligat per a tot bon tarragoní!

D’altra banda, el lligam històric de Tarragona amb el mar, es fa present amb les seves platges, però també a la seva Part Baixa, on el barri pescador del Serrallo ha esdevingut amb els anys un atractiu passeig acompanyat de barques, gastronomia marinera i el caliu de la seva gent.

Santa Tecla, el patrimoni immaterial de la ciutat

Més enllà del seu patrimoni monumental i arqueològic, la capital tarragonina compta també amb una de les mostres de cultura popular més vives, tradicionals i participatives del Principat.

De la mateixa manera que no es pot deslligar Tarragona del seu passat romà, la ciutat no s’entendria sense el lligam de la seva gent amb les seves festes majors, especialment amb Santa Tecla. La devoció per la patrona de la ciutat es remunta al segle XIV i des de llavors, balls parlats, bestiari i imaginari festiu han esdevingut els protagonistes d’una festa que ha transcendit religiositats, edats i la mateixa ciutat.

Castells davant de la Catedral de Tarragona
Castells davant de la Catedral de Tarragona | Getty Images

Cada any, del 14 al 24 de setembre, Tarragona s’imbueix de l’olor de pólvora, castells, balls i música; un marc de festa i tradició constant que resulta d’obligat descobriment. Els actes més destacats són, sense cap mena de dubte, la Baixada de l’Àliga, la nit del 21, la professó de Santa Tecla i l’impressionant ‘Entrada del Braç’ el 23 a la tarda, i els pilars caminant des de la Catedral a l’Ajuntament, el 24 al migdia.

A més a més, el món casteller, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat el 2010, troba en Tarragona la seva capital, acollint cada dos anys el gran Concurs de Castells. El primer cap de setmana d’octubre, les millors colles omplen la Tarraco Arena del seu millor repertori; mentre que durant la resta de l’any, i especialment per les festes majors de Sant Magí i Santa Tecla, les quatre colles locals i convidades de luxe, engrandeixen la llegenda del món casteller.

Les platges de la Costa Daurada

El territori que comprèn la comarca del Tarragonès és una terra absolutament lligada a la Mediterrània. La importància de la pesca i el comerç marítim són cabdals des de temps immemorials; des dels seus ports, la Hispania romana es connectava amb la resta de l’imperi, mentre que Jaume I salpà d’aquestes contrades per conquerir l’illa de Mallorca als sarraïns, iniciant així la gran expansió de la Corona catalanoaragonesa.

En aquest marc d’intensitat marítima, hom podria pensar que l’acció humana ha desdibuixat en excés les platges naturals de la comarca; res més lluny de la realitat. El Tarragonès conserva platges paradisíaques d’aigües cristal·lines, de sorra daurada, fina i suau reconegudes per la seva qualitat ambiental.

Costa de Tarragona
Costa de Tarragona | Cedida

L’orografia planera i d’aigües poc profundes converteixen tota la costa comarcal en un reclam turístic familiar per gent d’arreu del món; un fet que no ha comportat una massificació excessiva, gràcies a la gran quantitat de platges que hi ha. Contrasten les platges urbanes i més turístiques de ponent, a Vila-seca i Salou, amb una gran quantitat de serveis i activitats; amb les platges més naturals i verges del llevant tarragoní.

Altres espais d’interès

Tot i que la major part d’interès de la comarca es concentri a la capital i en els quilòmetres de platges daurades, el Tarragonès compta també amb municipis acollidors, castells medievals, edificis modernistes i parcs d’atraccions que atrauen visitants de tot el món.

D’aquesta manera,  destaca especialment el municipi d’Altafulla, amb un nucli antic d’aires medievals i un castell del segle XV plenament restaurat; el Castell del Catllar, que acull el Centre d’interpretació dels castells del Baix Gaià; el llegat de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol, que podem trobar a la Casa Bofarull i la Casa Andreu Fortuny dels Pallaresos o a l’Església del Sagrat Cor de Vistabella; o entre altres elements, el castell de Tamarit, que s’alça imponent a tocar del mar, al límit entre les platges de Tarragona i Altafulla.

Des de fa més de 20 anys, parlar de Tarragonès és parlar de Port Aventura. El Parc d’Atraccions més important del sud d’Europa rep 4,5 milions de visitants cada any; referent mundial i motor turístic del territori, en els darrers anys ha vist ampliada la seva oferta d’oci amb la construcció de noves atraccions i dels parcs adjacents de Costa Caribe i Ferrari Land.