Combinar una primera dosi d'AstraZeneca i una segona de Pfizer «és segur i eficaç»

Ho revela un assaig de l'Institut de Salut Carlos III i ara Sanitat ha de decidir com actuar amb els menors de 60 anys que han rebut el vaccí d'Oxford

Les persones vacunades contra la Covid-19 amb la primera dosi d'AstraZeneca poden rebre una segona dosi de Pfizer de manera segura i eficaç. Així ho revela l'assaig clínic promogut per l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), que ha conclòs que les persones que van rebre la segona dosi de Pfizer van desenvolupar una resposta immunògena alta i que les reaccions adverses van ser similars a les d'altres pautes. Els promotors de l'estudi afirmen que els resultats avalen vaccinar amb aquesta segona dosi, però que la decisió no correspon als científics, sinó que traslladaran la documentació als organismes competents.

L'assaig CombivacS, els resultats preliminars del qual s'han presentat aquest dimarts, va començar fa un mes, després que es limités l'ús d'AstraZeneca a les persones majors de 60 anys i que dos milions de persones a l'Estat haguessin rebut una primera dosi. L'objectiu de l'estudi ha estat avaluar la resposta del sistema immunitari (immunogenicitat) i la seguretat (reactogenicitat, capacitat d'una vacuna de produir reacciona adverses) per administrar vacunes diferents davant del coronavirus.

L'assaig clínic, que s'allargarà durant un any, s'està desenvolupant en cinc hospitals de l'Estat, que són l'Hospital Vall d'Hebron i el Clínic de Barcelona; La Paz i el San Carlos de Madrid i el Cruces de Barakaldo. El Centre Nacional de Microbiologia (CNM) de l'ISCIII actua com a laboratori central.

Combinar les dues vacunes «no presenta problemes»

Els primers resultats mostren que la pauta d'una primera dosi d'AstraZeneca i una segona de Pfizer és «altament immunògena i no presenta problemes de reactogenicitat diferents dels ja comunicats en l'ús en solitari d'aquestes mateixes vacunes». Així, segons l'estudi, la resposta del sistema es potencia molt després de la segona dosi de Pfizer, mentre que els efectes adversos observats —lleus (68%) i moderats (30%) amb una durada d'entre dos i tres dies— estan dins del que es pot esperar.

En la roda de premsa per presentar els resultats, la directora de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), Raquel Yotti, ha destacat que traslladaran tota la documentació a la ponència de vacunes i a la Comissió de Salut Pública, que es reuneix aquest dimarts, perquè decideixi sobre quina pauta seguir amb les persones menors de 60 anys que ja han rebut una primera dosi d'AstraZeneca.

Jesús Antonio Frías, coordinador de la xarxa d'investigació clínica de l'ISCIII, ha assenyalat que cal prendre una decisió i que els resultats «avalen» que es pot administrar una segona dosi de Pfizer a persones vacunades amb AstraZeneca, però que no correspon als científics de l'estudi determinar-ho.


Comentaris

envia el comentari