El Departament de Salut ha començat aquest diumenge a administrar la segona dosi de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19 a persones que ja havien rebut la primera el passat 26 de desembre, quan els primers vials van arribar a Catalunya.
Aquest cop, però, la primera persona a ser vacunada ha estat de l'Alt Pirineu i no de l'Hospitalet. Leocàdia Penya, de 85 anys i usuària de la residència de gent gran Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur, ha estat la primera catalana a tenir ja al seu cos les dues dosis de la vacuna contra el coronavirus. Després d'ella, ha rebut la segona dosi la directora del centre, Rosa Vilanova.
Inicialment, Salut preveia que aquesta segona dosi de la vacuna de Pfizer comencés a administrar-se aquest dilluns als mateixos llocs on es va posar la primera el dia 26. Però per sorpresa s'ha anunciat aquest diumenge al matí que a la Pobla de Segur s'avançaria, donat que des d'avui ja es podia punxar aquest segon vaccí en haver passat el temps reglamentari des del primer.
La resta de regions començaran el dilluns amb la segona dosi
Segons el Departament, l'Alt Pirineu i Aran comença aquest diumenge per motius logístics i la resta de regions sanitàries iniciaran les segones dosis el dilluns.
A la Residència Nostra Senyora de Ribera de La Pobla de Segur han rebut la segona dosi, doncs, 59 residents i 21 treballadors del centre.
Aquest és el primer dels 14 centres residencials de gent gran, discapacitats i salut mental que en la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran rebran la segona dosi de la vacuna en les pròximes setmanes, de la mateixa manera que ho faran les residències de la resta de regions de tot Catalunya.
Europa confia ampliar el subministrament amb les vacunes de Moderna i Oxford a partir del febrer
Europa confia ampliar el subministrament amb l'entrada al mercat de la vacuna de Moderna aquesta setmana i possiblement amb la d'Oxford-AstraZeneca a partir del febrer, si obté l'aval. Just quan Pfizer i BionNtech travessen dificultats per distribuir la vacuna tres setmanes després d'iniciar les entregues a la Unió Europea, dos nous vaccins podrien facilitar la campanya de vacunació, apunta a l'ACN l'experta del King's College, Penny Ward.
«La vacuna de Moderna es pot utilitzar en centres de la comunitat, mentre que la de Pfizer està més restringida als hospitals», diu, recordant els forts requisits de refrigeració d'aquesta última. La fàcil conservació de les dosis és una característica que la vacuna de Moderna comparteix amb la d'Oxford.
«Es podria distribuir més àmpliament assumint que hi hagi suficients dosis disponibles», puntualitza. De fet, Ward avisa de l'escassetat de vacunes ara mateix per «l'alta demanda» arreu del món.
«La nostra àmplia cartera de vacunes mitigarà el risc d'un subministrament limitat», deia divendres la presidenta de la Comissió Europea. Si finalment l'Agència Europea del Medicament aprova la vacuna d'Oxford a finals de gener, la UE comptarà amb tres vacunes diferents per immunitzar la població contra la Covid-19.