La Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç espanyoles, ha arrencat aquest dimecres amb una sessió inaugural de manera telemàtica, que ha presidit la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Aquesta trobada, que s'allargarà fins al pròxim divendres, reunirà 50 ponents de primer nivell de diferents àmbits i amb perfils molt diferenciats amb l'objectiu d'accelerar i dinamitzar la paritat de gènere i assolir la igualtat d'oportunitats de la dona en els sectors empresarial i industrial a escala local i global.
“En el #CZFB pensamos que debíamos hacer algo que contribuyera al debate y a la reivindicación del papel de la mujer en la actualidad y sobre lo que debería ser su papel en el futuro. Así nació #BWAW.” @pere_navarro, DEE en #CZFB da comienzo a la jornada. ¡Empezamos!?#BWAW2021pic.twitter.com/4JoP7NiOQO
— Zona Franca Barcelona (@ConsorciZF) March 3, 2021
L'esdeveniment, que en aquest cas serà 100% digital, es pot seguir a través d'una plataforma de vídeo en temps real que compta amb una eina de 'networking' en línia que permet posar en contacte als més de 1.500 assistents inscrits.
Teresa Cunillera presideix la sessió inaugural de la BWAW
En l'acte inaugural d'aquest matí, Teresa Cunillera ha estat acompanyada per la gerent municipal de l'Ajuntament de Barcelona Sara Berbel; el delegat especial de l'Estat al CZFB, Pere Navarro; i el president de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet. Durant la seva intervenció, la delegada del govern espanyol a Catalunya ha assegurat que la bretxa salarial entre homes i dones «és la més greu de les injustícies» que es produeixen. En la mateixa direcció s'ha expressat José Luis Bonet, que ha apuntat que aquesta bretxa salarial encara «és molt important» i l'ha quantificat en un 23% entre el salari percebut pels homes i el percebut per les dones.
Cunillera ha remarcat que el paper de la dona en el sistema productiu «encara es considera excepcional, en el sentit que no és el comú» i ha apuntat que hi ha un panorama de dones preparades i brillants que no tenen la possibilitat de demostrar-lo». En aquest sentit ha assegurat que «esdeveniments com el BWAW són necessaris per a crear referents femenins», alhora que ha reclamat que es doni el mateix tracte a homes i dones per a aconseguir llocs directius.
«Un cost de 200.000 milions d'euros anuals»
Per la seva banda, el representant de l'Estat al CZFB, Pere Navarro, ha assegurat que la bretxa de gènere en el teixit productiu espanyol té «un cost de 200.000 milions d'euros anuals». Navarro ha destacat que malgrat que el 60% dels estudiants de direcció d'empreses són dones, només el 26% dels seients en consells d'administració a Espanya estan ocupats per empresàries.
En la seva intervenció, també ha assenyalat que la voluntat de l'organització de la BWAW no era organitzar jornades «de dones, per a dones parlant de dones», sinó reflectir la societat actual i reivindicar el paper de la dona de manera paritària.
«El talent femení estava invisibilitzat»
La gerent municipal de l'Ajuntament de Barcelona, Sara Berbel, ha recordat que a l'inici de la legislatura municipal es va anunciar que l'equip de gerència de l'Ajuntament de Barcelona, format per 38 persones, seria paritari el que «va fer aflorar una gran quantitat de talent femení que estava invisibilitzat».
Així mateix, Berbel ha explicat que «hi ha molts prejudicis» a l'hora de pensar en dones ocupant posats de decisió, que no es poden eliminar malgrat mostrar dades objectives.