Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19

Missatge d'Europa: «Cal preparar-se per a tot el que ve a partir d'ara»

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, preveu una «era de pandèmies»

Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19
Europa avisa dels perills de noves pandèmies | Europa Press

Les previsions més optimistes diuen que a partir de la tardor podrem tornar a la nova normalitat. Probablement, el coronavirus seguirà entre nosaltres, però la immunització permetrà mantenir una baixa incidència sense restriccions ni confinaments. Europa aprofita per llançar un missatge a la recta final de la pandèmia: prudència i màxima alerta.

En una entrevista a Financial Times, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha alertat sobre què passarà en els propers anys: «Europa ha de preparar el seu sector sanitari per fer front a una era de pandèmies».

La dirigent europea ha volgut rebaixar l'eufòria lògica de veure la llum al final del túnel, després d'un any esgotador de restriccions i morts. Segons ha declarat en l'entrevista, el gran perill una vegada se superi la pandèmia serà abaixar la guàrdia: «Des del VIH fins a l'ebola, passant pel MERS i la SARS, tot han estat pandèmies que podrien ser contingudes».

La seva previsió és que després del coronavirus apareixeran noves pandèmies que posaran a prova els sistemes de sanitat europeus. Per això fa una crida a crear un sistema de reacció ràpida a escala europea per estar preparats i previnguts davant d'una emergència sanitària global. Aquestes pandèmies podrien no tardar gaire a arribar, segons els científics.

La ràpida destrucció dels ecosistemes redueix de forma alarmant les barreres entre la fauna salvatge i els éssers humans. El canvi climàtic, amb totes les seves conseqüències, destrueix l'equilibri en la natura i afavoreix la multiplicació de virus i bacteris. Els especialistes donen per fet que el coronavirus ha estat només el primer d'altres virus que poden amenaçar la nostra existència.

Seguint aquesta línia, fa un mes es va presentar l'HERA Incubator, un pla de preparació de biodefensa per monitorar amenaces emergents i treballar en futures vacunes. La seva idea és oferir una plataforma multidisciplinària en la qual puguin participar investigadors, fabricants, autoritats sanitàries i empreses de biotecnologia per donar una resposta a les emergències.

Si alguna cosa ha demostrat la pandèmia del coronavirus és que hi ha una gran capacitat de reacció de la comunitat científica davant el repte de trobar una vacuna a un virus desconegut. La fita de la vacuna contra la Covid-19 passarà a la història, sens dubte. Però també ha demostrat que els nostres sistemes sanitaris no disposen d'un pla de resposta ràpida davant d'emergències d'aquestes característiques.

Von der Leyen explica que Europa no tenia un programa d'aquesta mena, com sí existeix per exemple als Estats Units. En la seva opinió, els països europeus han de preparar-se per a tot el que vingui. «I també per a les pròximes pandèmies possibles», avisa

.

Preocupació per les vacunes

La presidenta de l'executiu europeu ha repassat també el moment actual, en el qual Europa lluita per avançar més ràpidament en el procés de vacunació. El retard en l'entrega de les vacunes ha suposat un obstacle important i, en aquest sentit, Von der Leyen ha reconegut que «la Unió Europea està en el trimestre més difícil, sense cap dubte, respecte als lliuraments de les vacunes».

Per solucionar-ho, ha declarat que el bloc està decidit a augmentar els seus esforços en la producció de vacunes, i en el següent trimestre signarà un segon contracte per rebre més dosis de les vacunes de Pfizer i Johnson & Johnson. «Tots patim pel fet que l'ampliació no va ser ni és tan ràpida com pensàvem a principi. Això té un efecte general a tot el món», ha dit.

Segueixen vigilant de prop les noves soques

De la velocitat de vacunació dependrà poder recuperar la normalitat i sortir definitivament del malson de la pandèmia. L'altra gran incògnita és saber què passarà amb les noves variants de coronavirus que van apareixent. D'una banda, sembla que algunes d'elles, com la brasilera, pot produir casos de reinfecció i això complicaria la sortida de la pandèmia. Però, d'altra banda, els científics asseguren que, una vegada aconseguida la immunitat, el virus es debilitarà, tot i les noves soques.

Ursula von der Leyen també ha comentat aquesta situació: «Quan el virus encara és present en la població, la probabilitat que esdevinguin variants no deixa d'augmentar». En l'entrevista ha esmentat la seva confiança en la tecnologia ARNm que utilitzen vacunes com la de Pfizer i que s'ha demostrat eficaç contra les noves soques.