Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'una cafeteria de la plaça Mercadal de Reus, amb taules no disponibles per garantir la distància de seguretat.

Els comerciants de Reus encaixen amb resignació les noves restriccions i mantenen que les botigues són segures

Afirmen que és un cop al sector però que fins ara no han tancat botigues a causa del coronavirus

Pla mitjà d'una cafeteria de la plaça Mercadal de Reus, amb taules no disponibles per garantir la distància de seguretat.
Una cafeteria de la plaça del Mercadal, amb taules no disponibles per garantir la distància de seguretat. | ACN

Els comerciants de Reus encaixen amb resignació les noves restriccions imposades pel Departament de Salut i l'ajuntament de la ciutat, davant l'augment de casos i l'elevat risc de rebrot. La més destacada és la limitació de l'aforament al 50% que, combinada amb la petició de les autoritats de frenar la mobilitat, ha fet que s'hagi suspès la 40a edició de la iniciativa 'Les botigues al carrer', que havia de començar aquest dimecres. Els presidents d'El Tomb de Reus i de la Unió de Botiguers de Reus asseguren que les restriccions per als propers quinze dies «són un cop dur» per al sector, però a la vegada defensen que es mantenen forts i que, de moment, cap establiment ha hagut de tancar per la crisi del coronavirus.

«Estem preocupats. Encara que sabem que és per quinze dies, quan restringim la mobilitat de les persones, les botigues en sortim perjudicades», comenta Meritxell Barberà, presidenta de la Unió de Botiguers de Reus. El seu homòleg al Tomb de Reus, Jacint Pallejà, apunta que seguiran treballant «amb el mateix rigor que fins ara» en matèria de seguretat i afirma: «Si cal reduir una mica els aforaments, ho farem. Si cal vigilar més les terrasses, es farà. I en els serveis, aprofundir en la cita prèvia». Amb tot, destaquen que «els comerços de Reus són segurs».

Tots dos coincideixen a valorar que l'estiu està sent complicat. «Encara que Reus no és una ciutat eminentment turística, ens venent visitants que estan a la costa. Enguany, malauradament no hi ha hagut turisme i les vendes han minvat», raona Barberà. Per incentivar les compres, aquest dimecres havia de començar la 40a edició de la campanya 'Les botigues al carrer', que impulsa El Tomb de Reus. Al final però, a causa de l'alt risc de rebrot a la ciutat, s'ha reorientat. «Vam decidir que era preferible posar per davant la salut col·lectiva que no pas la salut del negoci. Els taulells no sortiran fora el carrer, però mantenim les ofertes a l'interior», indica Pallejà.

Els esforços que està fent el sector de la ciutat ha fet que, malgrat la reducció d'ingressos i haver estat unes setmanes sense obrir a l'inici de la pandèmia, no hagi tancat cap establiment a causa del coronavirus. «El comerç de Reus històricament ha estat fort. Podem aguantar alguns sotracs, però gaires més no és sostenible», avança Barberà.

Reducció a la restauració

Tant els comerciants com els restauradors s'han reunit aquest dimarts amb l'equip de govern de l'Ajuntament de Reus, amb l'alcalde Carles Pellicer al capdavant, per valorar la situació. «El que s'ha acordat és seguir treballant amb el mateix rigor que fins ara, tant el comerç, com l'hostaleria, com els serveis», ha indicat Pallejà.

I si els comerciants estan tocats, els bars i restaurants estan tocant fonts en els darrers dies. Victor Perales, representant dels restauradors del Tomb de Reus, assegura que el darrer cap de setmana la reducció d'ingressos ha estat del 70% respecte fa uns dies. «Estem buits. Fins la setmana passada anàvem treballant, encara que menys del que es habitual. Però ara ens plantegem anar-nos-en de vacances durant aquests quinze dies», lamenta.

En el cas d'aquests negocis, les mesures del consistori i del Departament de Salut  preveuen que no es pugui servir a les barres dels bars i estableixen una reducció de l'aforament del 50% a l'interior dels locals. A les terrasses, es limita la capacitat d'ocupació de l'espai autoritzat al 50% i s'ha de garantir una distància de 2 metres entre taules o grups de taules, amb un màxim de 10 persones per taula. En aquest sentit cal apuntar que a l'inici de la pandèmia el consistori va autoritzar una ampliació de les terrasses per evitar més pèrdues al sector; però aquest dilluns el batlle de la ciutat va rebutjar una nova ampliació. Per Perales doncs, les noves mesures no els suposen cap problema, ja que ja treballaven amb aquestes limitacions des de fa mesos.

El representant dels restauradors també lamenta que s'acusi aquests locals de l'augment de contagis. «Tenim els locals buits des de dijous, quan es va recomanar a la gent que no vingués. És com si els bars tinguéssim la culpa de l'increment dels contagis. En poblacions veïnes no tenen les distàncies de seguretat que tenim a Reus. Estem treballant de manera raonable i segura», defensa.

Canvis en els horaris de visites a l'hospital

L'Hospital Sant Joan de Reus ha informat aquest dimarts que modifica els horaris de visita als pacients ingressats i manté la limitació d'un únic acompanyant per habitació. El nou horari de visites és de 9 a 13 hores «i únicament en casos excepcionals i prèvia valoració per part de l'equip assistencial serà possible ampliar el nombre d'acompanyants». També es manté un circuit d'entrada i un altre de sortida del centre, amb indicadors a terra.