Imatge d'Albert Om a Rac1

Emotiu comiat d'Albert Om en el seu últim dia a Rac1: se'n va deixant un missatge

Adeu auster d'Albert Om i de l'equip de l''Islàndia' de Rac1

«Ho deixem aquí, mai millor dit. Que cadascú faci el que vulgui». Modest, simple i senzill. Així va ser l'adeu d'Albert Om de Rac1 després de 1.515 tardes. La «família islandesa» es desmembra, però Om i el seu equip són ben conscients que han creat un record inesborrable. 

Per això mateix, fidels al seu estil, Albert Om i la resta de membres de l'Islàndia van voler marxar de l'estudi 1 de Rac1 amb un missatge d'allò més auster i discret. «Ho deixem aquí, mai millor dit. Que cadascú faci el que vulgui. Gràcies als cinc islandesos que durant 1.515 dies han tallat el bacallà, l'han netejat, l'han dessalat, l'han cuinat i l'han emplatat i l'han servit. Maria Xinxó, Eva Catalán, Mireia Ardèvol, Marc Ferragut i Albert Om. Família islandesa, això ja està», deia Albert Om. 

Maria Xinxó, mentre sonava 'Això ja està', de Pau Vallvé, anava estripant els darrers guions i Albert Om, que va posar veu a l'adeu de l'Islàndia, va tancar amb un: «Si son dos quarts de nou, això, ha estat Islàndia». 

Un adeu auster 

Una setmana abans Albert Om ja va explicar l'Islàndia s'acabava. Aquella vegada, però, el periodista de Taradell deixava una porta oberta una certa crítica. «Un dia t'obren la porta, i un altre te la tanquen. Les coses comencen i acaben. Els programes de ràdio també i així és com ha de ser, perquè si no encara estaríem fent el mateix programa des de fa 100 anys», va dir. 

En aquest cas, Om explicava que «algú altre escull per tu» —referint-se a la direcció de Rac1, que va decidir prescindir de l'Islàndia— i que el programa ha estat una experiència «magnífica».

«Han estat set anys fantàstics, de llibertat creativa, de provar formats, de buscar històries, de conèixer persones, de recórrer el país, de pensar i treballar cada minut de ràdio i, sobretot, d'amor i d'humor», va sentenciar.