José Manuel Villarejo en un programa a La Sexta.

El comissari Villarejo surt de presó després de tres anys i quatre mesos en preventiva

L'excarceració es produeix quan el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón hagi acordat la posada en llibertat provisional amb mesures cautelars aquest mateix dimecres

El comissari jubilat José Manuel Villarejo, que romania a la presó preventiva des de novembre de 2017 com a principal encausat en el cas 'Tàndem', ha sortit pel seu propi peu del centre penitenciari d'Estremera a les 18.36 hores. «Em defensaré», ha assenyalat als mitjans congregats.

Amb una dessuadora amb la bandera d'Espanya, la seva ja icònica gorra i un pegat negre tapant el seu ull —pateix seqüeles d'un episodi derivat de la hipertensió—, el comissari ha sortit abrigallat pel seu advocat Antonio José García Cabrera i, després d'unes breus declaracions als mitjans, ha abandonat el lloc en un vehicle conduït per la seva dona Gemma Alcalá, també investigada en Tàndem.

La seva excarceració es produeix després que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castelló acordés la seva llibertat provisional amb mesures cautelars aquest mateix dimecres, després que així ho sol·licités la Fiscalia Anticorrupció.

Aquestes mesures orientades a evitar la seva fugida consisteixen en compareixences diàries davant el jutjat corresponent al seu domicili (Boadilla del Monte, a Madrid), la retirada del passaport amb requeriment exprés de prohibició d'obtenir un nou, la prohibició de sortida del territori nacional i l'obligació de comunicar al Jutjat Central d'Instrucció 6 qualsevol canvi de domicili o residència.

El comissari ha assenyalat als mitjans que «per molt de maltractament i per moltes tortures» que ha rebut estant a la presó continua viu, i ha afegit que això «és una putada per als quals van intentar» acabar amb ell. Amb tot, ha apuntat que ara, si bé li han deixat «una mica inutilitzat l'ull» li han «accelerat les neurones» i l'única cosa que vull és defensar-se.

«Confio que a partir d'ara pugui defensar-me i és l'única raó per la qual m'han tingut pres, perquè no parlés», ha afegit per a tot seguit carregar contra el director de la presó, que ha actuat «com a porter» i que ha rebut «ordres polítiques» contra ell.

La catarsi d'Espanya

A més, ha lamentat haver passat tant de temps a la presó per culpa d'«aquesta historieta que anava a fugir», alguna cosa que ha assenyalat que és mentida, i ha explicat que atès que s'ha decidit «fer un tall epistemològic, una catarsi d'Espanya», ell està «encantat que això ocorri».

I ja de primeres ha avançat que aquest dijous anirà pel seu propi peu a l'Audiència nacional a declarar per dues de les més de 30 peces per les quals està sent investigats en Tàndem. Encara que també ha avançat que en aquests dies es dedicarà a descansar una mica perquè està a punt de complir 70 anys i va deixar a la seva filla amb nou i ara en té tretze.

Amb verb ràpid, Villarejo ha recordat que durant aquest temps mai s'ha negat a declarar, ni davant el jutge ni davant «els amics de Podemos», i ha apuntat les seves sospites sobre el fet que li confisquessin 40 teras d'informació i que «de sobte la immensa majoria o no la poden desencriptar o no li donen còpia a l'advocat».

La medicina de Sanz Roldán

A més, ha retret que se'l denomini excomissari —continua sent-ho malgrat estar jubilat— i ha incidit en què li hagués agradat que els mitjans recordessin «això de la presumpció d'innocència». També ha repetit el que ja li va traslladar als diputats de Vox quan li van visitar fa uns dies: «Les clavegueres no generen merda, la netegen».

Abans d'abandonar l'aparcament d'Estremera, ha apuntat que al cap de pocs dies d'entrar a la presó li va enviar una carta al magistrat instructor «dient que tot el meu arxiu es posés en mans del CNI», i això a pesar que li deu, diu, al seu exdirector Félix Sanz Roldán «aquest tipus de medicació per a pensar sobre el bé i el mal».

Fins i tot ha tingut temps per a una reflexió sobre l'emèrit, del qual ha dit que és «injust el que li ocorre» després de tant com li deuen els espanyols, i ha apuntat que «hi ha interessos». «Jo confiaré en la justícia, em poden robar tot, però no que continuï confiant en la justícia, perquè llavors la meva vida no tindria sentit», ha conclòs.