Imatge de l'inici del curs escolar 2020-2021 a Tarragona

La CE recomana ampliar les vacances escolars després de Nadal per evitar un augment dels contagis

La CE suggereix acompanyar l'aixecament de restriccions socials amb quarantenes

Les festes de Nadal preocupen als governs, ja que consideren que és molt probable que hi hagi un nou augment de contagis al gener. Això és el que pensa també la Comissió Europea, la qual ha recomanat «ampliar les vacances escolars» o fer classes en línia durant un temps per evitar un augment dels contagis després de Nadal als centres escolars.

Aquesta és una de les noves recomanacions que ha fet aquest dimecres l'executiu europeu sobre la pandèmia. «Qualsevol relaxament de les restriccions actuals s'ha de fer amb molta cura per garantir que els futurs brots siguin mínims i estiguin sota control», avisa el nou document comunitari.

Seguint les indicacions del Centre Europeu pel Control i Prevenció de Malalties de cara a Nadal, la CE suggereix acompanyar l'aixecament de restriccions socials amb «requisits estrictes» de quarantena i implementar «bombolles familiars». A més, demana mantenir els tocs de queda a la nit.

Pel que als viatges, la CE recorda que la mobilitat a la UE ara mateix no representa un «risc afegit significatiu», ja que hi ha una transmissió «generalitzada» de la Covid-19 a gairebé tots els estats. També recorda que el Centre Europeu pel Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) i l'Agència Europea per a la Seguretat en l'Aviació no recomanen aplicar quarantenes ni tests obligatoris per viatjar a zones amb una situació epidemiològica similar. Ara mateix, Espanya exigeix una PCR negativa als viatgers que arriben per mar o aire.

D'altra banda, l'executiu europeu veu important incrementar la freqüència del transport públic per reduir les aglomeracions, especialment en dies on s'espera més afluència de gent.

El Procicat aprova el pla de Nadal

Aquest mateix dimecres s'ha fet pública l'aprovació del pla de Nadal per part del Procicat, que limita les reunions de Nadal a 10 persones incloent els infants, i que recomana relacionar-se amb dues altres bombolles, però en dies diferents, és a dir, que una bombolla quedi només amb una altra per Nadal, i després es trobi amb una segona un altre dia, per posar un exemple.

El Procicat aconsella minimitzar la mobilitat i que es mantingui en l'entorn proper. En aquest sentit, parla de 'bombolla de Nadal', formada per persones que ja tenen contacte proper, com pares, fills i germans que visquin a prop. Cal evitar la interacció amb persones que viuen lluny i fa mesos que no es veu. Es permetrà la sortida d'usuaris de residències. El toc de queda s'allarga les nits de Nadal, Cap d'Any i Reis.