El «pla Escrivá» de reforma de les pensions va camí del naufragi. Encara que el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, creia que ho tenia tot ben lligat, diversos representants de la comissió parlamentària han mostrat el seu malestar per les últimes mesures plantejades pel govern, que consideren una desviació dels acords del Pacte de Toledo.
Diversos diputats han sol·licitat a la presidenta de la comissió, la socialista Magdalena Valerio, una reunió per a aclarir les polèmiques mesurades com l'ampliació de la base de càlcul de les pensions. Això suposa un gir important en el futur de les pensions perquè mostra la ruptura del consens reeixit el mes d'octubre passat en el Pacte Toledo.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Un consens que el ministre Escrivá va entendre com a aval suficient per al seu ambiciós pla de reforma, malgrat la polèmica que han aixecat les seves últimes propostes. Especial inquietud genera la seva intenció d'ampliar la base de càlcul als 35 anys: en un document intern, el seu departament reconeixia que la mesura comportaria una retallada de fins al 6% en les pensions.
Aquesta i altres mesures han despertat una forta oposició dins del mateix govern: el sector liderat per Pablo Iglesias porta setmanes enfrontat a José Luis Escrivá per aquesta qüestió. El malestar creixent en el Pacte Toledo pel que consideren una desviació dels acords posa contra les cordes al ministre, que podria anunciar canvis en breu.
La comissió parlamentària va aprovar fa uns mesos una sèrie de recomanacions que han de servir com a guia al govern per a elaborar el seu pla de reformes. Aquestes mesures han de ser discutides també entre els agents socials, alguna cosa que també està causant picabaralles i que complica la viabilitat de les propostes d'Escrivá.
La gota que va satisfer el got dels membres de la comissió va ser el document filtrat que demostrava la intenció del govern d'ampliar la base de càlcul, encara que dies abans el ministre l'havia negat. Aquesta va ser una de les propostes enviades a Brussel·les en el marc de la reforma de les pensions exigida per a rebre a canvi els fons de recuperació.
Se li esgota el temps al govern
Ara, els membres del Pacte de Toledo volen conèixer al detall aquesta i altres mesures enviades a Brussel·les. Com el factor intergeneracional, un indicador amb el qual Escrivá vol garantir la sostenibilitat de les pensions i que tampoc es troba en les recomanacions consensuades en el Pacte de Toledo.
El factor intergeneracional que el govern vol colar en la reforma suposaria una revisió periòdica dels paràmetres del sistema per a adequar les prestacions a l'evolució demogràfica i l'equilibri entre població ocupada i població pensionista. La redacció ambigua d'aquest punt deixa marge de negociació amb agents socials i altres formacions polítiques, però és previsible que acabi generant una nova polèmica.
Una de les característiques del pla de reforma de les pensions és precisament la seva ambigüitat. El govern de Pedro Sánchez vol posar en marxa com més aviat millor les reformes exigides des de Brussel·les, i per a això necessita consensos entre les diferents sensibilitats tant dins del govern, com amb altres grups i els agents socials. La fórmula que ha trobat és aquesta ambigüitat que, no obstant això, comença a ser ja insostenible per la pressió creixent tant de Brussel·les com dels partits polítics a Espanya.
El futur de les pensions, en l'aire
Les recomanacions aprovades a la fi de 2020 en el Pacte de Toledo han permès posar en marxa, de moment, algunes mesures com el finançament via pressupostos de les despeses impròpies del sistema de la Seguretat Social. Aquestes transferències ja han començat en 2021 i s'ha fixat com a data límit el 2023.
No obstant això, les recomanacions del Pacte de Toledo també són ambigües, i menys ambicioses del que es preveu al principi. En ella s'inclou la recuperació de l'IPC com a indicador de la revaloració de les pensions, i la possibilitat de triar els anys més favorables de la vida laboral per al càlcul de la pensió, alguna cosa que beneficiaria a les carreres amb forats per desocupació o precarietat.
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, manté de moment el seu pols al sector de Podemos i pretén seguir endavant amb la seva reforma. Però la rebel·lió dins del Pacte de Toledo li complica molt les coses, i podria obligar-lo a fer marxa enrere. Caldrà estar molt atents als possibles canvis que anunciï el govern en breu sobre el pla de reforma de les pensions, que segueix en l'aire.