Els bancs semblen estar centrats a posar les coses complicades als clients. La majoria d'operacions que es realitzen en caixa solen portar una petita comissió. Fins i tot una acció que es realitzava fins ara de manera gratuïta podria comportar-nos un desemborsament per a sorpresa de molts.
Avui dia, cada vegada fem menys ús de les transaccions a les entitats bancàries de forma física. Gairebé sempre es recorre als caixers i a les aplicacions dels bancs. Però hi ha certes situacions en què no ens queda cap altre remei que presentar-nos a l'oficina.
És el que passa, per exemple, quan volem ingressar una sèrie de monedes. Pot ser un mètode d'estalvi per a moltes persones. És igual de lícit que qualsevol altra manera, ja que al final de tracta de diners legals.
Tot i això, en alguna ocasió hi ha la possibilitat que ens trobem amb algun contratemps en forma de comissió. Alguns bancs poden arribar a cobrar-te per efectuar el seu ingrés a un compte. Abans que se't passi pel cap acumular unes quantes monedes caldria que coneguessis que hi ha un límit.
La norma 2169/2005 de la Unió Europa determina que no tenen l'obligació d'acceptar més de 50 monedes. Tret de «l'autoritat emissora i les persones designades específicament per la legislació nacional de l'Estat membre emissor».
Una comissió pel recompte de monedes
El lliurament de monedes a una entitat bancària no presenta cap tipus de prohibició. Una altra cosa ben diferent és que ens pretenguin cobrar una comissió. Caldria revisar amb detall el contracte que tinguem signat amb el banc.
És possible que s'hi faci referència a la «comissió de recompte de moneda». Caldrà retribuir «el servei d'atendre, acceptar, recontar, empaquetar o transformar el lliurament periòdic de moneda fraccionària. Per al seu ingrés en compte del titular o la remissió o entrega de reintegraments en efectiu en moneda fraccionària», assenyalen.
El Banc d'Espanya revela que cada banc disposa de llibertat total per fixar la quantia d'aquesta comissió. Això sí, n'han d'informar el client abans de dur a terme l'operació. Perquè ens cobrin aquest import cal que aparegui contemplada aquesta possibilitat al contracte que tinguem amb l'entitat.
Indiquen que generalment es tracta d'una comissió adreçada a una sèrie de col·lectius. Sobretot a «comerciants dedicats a activitats que exigeixen un servei de caixa diari» i que necessiten recursos humans i tècnics del banc. Per tant, estarien pensant en negocis d'alimentació o hosteleria, que poden acumular moltes monedes al cap de la jornada.
Les condicions que solen incloure els contractes
Al contracte que subscriu el client amb l'entitat financera també s'inclouen altres condicions. Es recull que l'abonament es farà en compte «tret del recompte posterior» per part del banc. Si hi ha diferències entre la quantia declarada i el resultant del recompte, sempre preval aquest últim.
Hi ha un compromís per facilitar al client una sèrie de cartutxos perquè introdueixin les monedes. D'aquesta manera resultarà molt més simple fer a posteriori el recompte.
Aquest tipus de professionals disposaran de serveis especials de gestió integral d'efectiu. Entre altres coses tindran cabuda tant la recollida com el lliurament en efectiu a domicili, el recompte, l'empaquetament i la transformació d'efectiu.
Per tant, si disposes d'una sèrie de monedes a casa teva que vols canviar al banc, potser t'ho hauries de pensar bé. És possible que pretenguin cobrar-te una comissió per aquesta operació. Com hauràs pogut comprovar, les entitats ja comencen a cobrar per gairebé tot, ja siguis client o no.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp