Mentre els països més afectats per la pandèmia del coronavirus intenten frenar l'hemorràgia de contagiats i morts, la comunitat científica treballa dia i nit per saber més sobre aquest nou virus i trobar tractaments i vacunes que aconsegueixin neutralitzar-lo. Però la veritat és que encara es coneix més aviat poc de la SARS-CoV-2.
Una cosa que es va observar des del principi i que s'està confirmant és que el virus ataca sobretot a un sector de la població, que en alguns tot just manifesta símptomes i que en altres és letal. És a dir, els científics sospiten que hi ha un perfil de persones amb un major risc de patir complicacions greus. Quines condicions tenen aquestes persones?
L'últim informe del Centre Nacional d'Epidemiologia a Espanya confirma que el perfil més comú entre els afectats pel covid-19 és el d'un home gran amb patologies prèvies. Dins dels més afectats, fins ara el 71% dels ingressats a l'UCI eren homes, i la mitjana d'edat rondava els 82 anys. El 95% dels ingressats presentava, al menys, una malaltia, i el 67% patia trastorns cardiovasculars. Al costat de les malalties de cor, les més comunes en els pacients més greus són la diabetis i els problemes respiratoris i renals.
Obesitat
Hi ha però altres factors que agreugen el quadre, i un d'ells és l'obesitat. Diversos estudis assenyalen que els menors de 60 anys amb obesitat tenen més possibilitats d'acabar a l'hospital i ser ingressats a l'UCI per Covid-19 que els altres, cosa que ja va quedar demostrat amb la grip A.
Segons Francisco Tinahones, president de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat, «les persones amb obesitat mòrbida tenen un major risc de ser hospitalitzats i necessitar cures intensives» per infeccions gripals com el Covid-19, i el risc augmenta a mesura que augmenten els quilos.
Això s'explica perquè l'excés de pes causa una disminució del volum pulmonar de reserva, i per tant certa insuficiència respiratòria, a més de propiciar un estat inflamatori de l'organisme que s'agreuja amb la inflamació pulmonar que causa el Covid-19.
Tabaquisme
Els fumadors també tenen més risc de ser hospitalitzats i patir complicacions, ja que la nicotina produeix efectes postinflamatorios en el sistema cardiovascular, danys generalitzats en els vasos sanguinis, lesions en pulmons i vies respiratòries, i una menor resposta de sistema immunitari que multiplica el risc de complicacions.
D'altra banda, un estudi recent apunta que la nicotina podria impedir al virus fixar-se en les cèl·lules i evitar que la infecció es propagui. Vol dir això que els fumadors tenen menys risc de patir Covid-19? Els científics demanen prudència davant d'aquestes afirmacions, i l'únic que està demostrat fins ara és que el cos d'un fumador és més feble davant les infeccions que un organisme sa.
Alcoholisme
Això es pot aplicar també a l'alcohol, que causa una baixada generalitzada de les defenses i la inflamació d'òrgans vitals com el fetge i l'estómac. Segons els experts, els organismes afectats pels efectes prolongats de l'alcohol en el cos són menys resistents a la infecció i més propensos a desenvolupar els símptomes més greus que poden portar a la mort.
També poden influir factors genètics i relacionats amb els hàbits, i a l'espera que es vagin coneixent més coses sobre el nou virus, s'afegeix als factors de risc l'asma al·lèrgic.