Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus

Compte enrere: Els efectes de la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus

La vacuna de Pfizer i la de Moderna poden provocar efectes secundaris

«Ens estan ficant un xip al cos» o «mutarem» són algunes de les preocupacions que s'han arribat a plantejar els ciutadans espanyols. El coronavirus està a l'aguait, i vacunar-se és més important que mai .

Per aquest motiu, aquestes últimes setmanes s'han començat a administrar les dosis de reforç. Els majors de 65 anys i les persones de risc han sigut els primers a rebre la tercera dosi de la vacuna.

I si em passa alguna cosa?

Durant tot el procés de vacunació, la població s'ha preguntat més d'una vegada quina reacció tindria després de rebre la injecció. I aquesta preocupació es va anar estenent quan la majoria de gent ja tenia la pauta completa.

Una dona gran que acaba de rebre la vacuna contra el coronavirus
Les persones més grans de 65 anys i les de risc ja han rebut la tercera dosi | EFE / Pepe Zamora

Una sèrie de símptomes comuns han assetjat el sistema immunològic de molta gent, manifestant-se en forma de febre, mal de cap o fatiga. D'altra banda, alguns pacients amb una sensibilitat més gran a les inoculacions ha patit pitjors conseqüències, com ara els calfreds, la diarrea o els vòmits.

Cal destacar que aquesta tercera dosi de la vacuna deixa efectes secundaris de menor rellevància als grups de risc que ja l'han rebut. Com en tots els casos, hi ha excepcions, però són molt pocs els que han patit seqüeles.

Diferent dosi, mateix efecte

Tant l'estudi del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties com el de l'AARP dels Estats Units opinen el mateix. Aquesta tercera vacuna, que serveix com a reforç, presenta unes reaccions francament similars a les de les altres dues dosis.

Predomina la febre, el mal de cap, la fatiga i el dolor a la zona de la injecció, amb incidència entre lleu i moderada. Cal esperar que altres grups d'edat la rebin, ja que de moment només han servit com a exemple els més grans de 65 anys i les persones de risc.

Un sanitari analitzant mostres en un laboratori
La tercera dosi presenta uns efectes molt similars a les dues anteriors | Europa Press

L'Administració de Medicaments i Aliments (FDA) ha arribat a la mateixa conclusió després dels assajos que ha dut a terme. Segons les dades que s'han mostrat, el 83% dels que van rebre la tercera dosi de Pfizer van patir dolor al braç de la injecció. D'altra banda, un 63% va tenir fatiga, i un 48,4%, maldecap.

Rarament es van registrar dolors musculars i articulars, calfreds, diarrea, vòmits o febre.

És culpa meva o de la vacuna?

La doctora Melanie Swift ha explicat que la majoria dels efectes secundaris no són el resultat directe de la vacuna. Així, com més robusta sigui la resposta immunitària, més es noten aquests efectes.

Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de la vacuna de Pfizer
Moltes vegades, els efectes secundaris no són conseqüència directa de la vacuna | GTRES

L'estudi de la FDA també es compon de dosis de reforç de Moderna. S'ha pogut calcular que el 76% dels vacunats van tenir dolor a la zona de la injecció, el 47,4% va tenir fatiga i el 42,1%, mal de cap. A més, el 39% dels vacunats també va patir dolor a les articulacions.

Potser és qüestió de temps

Els efectes secundaris més lleus que s'han patit per les vacunes de Pfizer i Moderna podrien ser deguts a una qüestió temporal.

Primer pla de les mans d'una infermera vacunant un home gran
És possible que els efectes secundaris es deguin al poc temps d'espera entre dosis | GTRES

Segons la FDA, l'interval temporal mínim entre la segona i la tercera dosi contra el coronavirus hauria de ser de sis mesos. Això podria explicar l'abundància de símptomes lleus que han patit les persones a qui ja se li ha administrat aquesta dosi de reforç.