Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´un agent de la Guàrdia Civil i una altra imatge d´una mans amb diversos bitllets de 50 euros

Compte si t'ofereixen aquesta feina: la Guàrdia Civil alerta que pots acabar malament

L'enorme quantitat de fraus cibernètics exigeix més mesures de precaució per evitar-ne les conseqüències

Les estafes són a l'ordre del dia. En els últims anys s'ha produït un augment considerable de fraus digitals, amb l'objectiu de sostreure diners als ciutadans. L'avenç de la tecnologia ha portat grans beneficis, però també té una part negativa.

El phishing i l'smishing han esdevingut les tècniques de moda per cometre aquestes estafes. Els delinqüents envien correus electrònics i SMS suplantant la identitat de diferents organismes per enganyar la gent i robar diners o dades.

La DGT i l'Agència Tributària ja han alertat sobre actes d'aquesta mena, on es fan passar per les dues entitats per reclamar multes o informar de devolucions per la Renda.

Als exemples esmentats, els criminals adjunten un enllaç amb els missatges. El link t'adreça a una pàgina web que sembla real, però no ho és. Si introdueixes la teva informació bancària i facilites el teu compte, ja hauràs mossegat l'ham.

L'oferta de treball d'InfoJobs que has d'ignorar

La Guàrdia Civil ha advertit a les seves xarxes socials sobre una nova estafa. Els ciberdelinqüents es fan passar per InfoJobs i es posen en contacte amb tu per oferir-te feina. L'SMS assenyala la possibilitat de guanyar entre 200 i 800 euros al dia generant clics a reserves d'hotel.

L'oferta, a priori, sembla molt interessant. Es pot treballar des de qualsevol part del món, i s'obté una quantitat suculenta de diners al dia. Només hi ha un requisit per a aquesta feina, que consisteix a tenir almenys 22 anys, i afegeixen un número de telèfon per sol·licitar més informació.

Però no tot és or el que llueix. El missatge també diu que InfoJobs "té els drets exclusius de contractació", però és rotundament fals. L'empresa ha afirmat que no té res a veure amb aquesta oferta, i ha donat consells per comprovar-ne l'autenticitat.

InfoJobs només envia correus electrònics des de comptes amb el domini @infojobs.net. Així mateix, mai et demanaran que enviïs un currículum o proporcionis les teves dades a pàgines webs alienes.

Davant d'aquestes situacions, és fonamental extremar les mesures de prevenció i anar amb molta cura. Si reps qualsevol missatge estrany, ignora'l o esborra'l del telèfon mòbil. Aquests SMS acostumen a tenir faltes greus d'ortografia, o estan redactats de manera poc professional.

Dit això, InfoJobs també ha recomanat revisar l'adreça del correu de remitent, no obrir els enllaços adjunts i no confiar en les pàgines que demanin informació confidencial.