Imatge de dos agents de la guàrdia civil parlant amb un conductor

Compte amb aquest objecte al cotxe: multa per l'ambientador al retrovisor

Portar l'ambientador al cotxe pot acabar en sanció

Sempre que ens posem al volant hem de tenir clar que per agafar un cotxe hem de complir unes normes de seguretat fixades per la Direcció General de Trànsit. Això o ens arrisquem que ens caigui una multa que no agrada a ningú.

Hi ha moltes accions quan viatgem per carretera que poden fer que hàgim de desemborsar uns quants euros. Entre les multes més recurrents hi ha les de no portar el cinturó posat, superar el control d'alcoholèmia o sobrepassar el límit de velocitat.

No obstant això, el cas és que també cal estar molt atent a aquestes multes que, encara que semblen una mica estranyes, la DGT ens pot sancionar igualment. I una és penjar un ambientador del retrovisor del nostre cotxe de forma incorrecta.

Compte amb la multa que et poden posar per l'ambientador del cotxe

És clar que al retrovisor del cotxe portem normalment diversos tipus d'artilugis, ja siguin clauers, peluixos o adorns. I aquesta és una pràctica que no comporta cap mena de multa per part de la DGT.

Cotxes aparcats
La DGT pot multar-te si no portes ben posat l'ambientador| Getty Images

Això sí, t'has d'assegurar que penjar algun objecte al retrovisor no impedeixi que tinguis una visió correcta del que passa a la carretera quan alces la mirada cap al retrovisor.

I és que la visibilitat del conductor és innegociable i no pots perdre seguretat, ni fer que altres puguin patir la teva mala conducció, si col·loques un objecte que t'impedeixi veure correctament. De fet, si ens referim a l'article 19 del Reglament general de circulació, aquest diu el següent i aclareix moltes coses sobre aquest tema.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

200 euros de multa si portes així l'ambientador

«Es prohibeix circular amb un cotxe la superfície del qual no permeti al conductor la visibilitat completa de la via en qüestió», dictamina l'article. I és que, com tots sabem, alguns d'aquests objectes que els conductors col·loquen al retrovisor no els deixen veure la carretera. Per això, poden posar en perill la seguretat dels altres.

Imatge d'una dona conduint un volant d'un cotxe Toyota
Pots endur-te una multa si el teu ambientador provoca que perdis visibilitat a l'hora de conduir| Getty Images

A més, aquells que porten penjat algun tipus d'objecte a la part del darrere també poden patir pèrdues de visibilitat i la DGT està molt atenta a aquest tipus de conductors imprudents.

La veritat és que la DGT té la possibilitat de multar-te si portes algun tipus d'objecte en aquests miralls interiors. I fins i tot adhesius o altres artefactes enganxats al vidre que t'impedeixen veure la carretera com hauries.

Així que, si els agents comproven que la visibilitat no és la correcta, tens un problema de pes. Si passa això o l'ambientador que poses al cotxe ocupa massa superfície del retrovisor o del vidre, et podrien multar amb 200 euros.

I no només et podrien sancionar per aquest fet, sinó també perquè l'objecte no estigui col·locat correctament. Per exemple, si caigués del vehicle per anar mal subjectat, la multa pujaria als 500 euros i al teu carnet li restarien 4 punts.

Motius pels quals l'ambientador és insegur per al conductor

Fora de les multes que et puguin posar per col·locar-lo de forma errònia, també hi ha raons per reflectir que portar l'ambientador és insegur. Per exemple, si parlem del moviment d'aquest objecte, pot distreure el conductor i fins i tot ratllar el retrovisor o el vidre del vehicle.

D'altra banda, els ambientadors poden embrutar el cotxe en un moment donat, podent acumular pols si no el canviem de tant en tant. I és que la nostra salut està en joc i alguns components poden ser perillosos. És més, s'han fet estudis sobre això que apunten a la seva relació amb el desenvolupament de malalties a llarg termini i problemes respiratoris.