Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una bombeta sobre una factura de la llum amb bitllets i monedes d'euro al costat

Compte amb les teves factures de llum: cobren més de 100 € por un servei gratuït

Consum multa una coneguda companyia per cobrar de més a una clienta

No és estrany que, de vegades, truquem a la nostra companyia elèctrica per fer un canvi en la potència que teníem contractada. El motiu pot ser que no necessitem tanta potència o bé que volem estalviar una mica més a la factura de la llum. La veritat és que les últimes hores hem sabut que Balears multarà amb 24.000 euros Endesa per cobrar un canvi de potència que havia de ser gratuït.

La Direcció General de Consum del Govern de les Illes Balears va obrir aquest expedient sancionador contra l'elèctrica i li ha posat aquesta sanció per no donar una informació clara i transparent sobre el servei que li va oferir una clienta.

Una clienta guanya Endesa després de cobrar-li sense motiu el primer canvi de potència

El setembre del 2022, una clienta va trucar a l'elèctrica per conèixer les condicions i el preu per emprendre un canvi la potència que havia contractat temps enrere. Endesa va oferir una resposta clara, i no era altra que la primera modificació era totalment gratuïta.

Amb tot, aquesta trucada va quedar gravada, i després de sol·licitar-la la usuària estafada, aquesta va poder acreditar el que va passar davant la Direcció General de Consum de Balears. La sorpresa que es va emportar la clienta va ser veure que a la factura següent després d'emprendre aquesta gestió li havien cobrat 106,60 euros més IVA per aquest canvi de potència contractada. Així les coses, la clienta va reclamar a l'elèctrica i després a Consum per lluitar pels seus drets després de veure's clarament vulnerats.

Una dona gran pensant amb el dit recolzat al cap
Una clienta s'ha sortit amb la seva durant un enfrontament amb una coneguda companyia elèctrica | Satjawat Boontanataweepols Images

 

Consum va qualificar de «greu» la infracció comesa per Endesa

Quan el va reclamar, Endesa va afirmar que la gratuïtat es referia als costos administratius de tràmit. Aquests posaven de manifest que els més de 100 euros que se li van cobrar versaven sobre la distribuïdora i no la comercialitzadora.

Temps després, el 27 d'abril del 2023, Consum va resoldre la finalització del procediment de reclamació després de tres mesos sense acord entre Endesa i la clienta. Tot i això, va començar a fer diverses accions contra l'elèctrica.

Un jutge a punt per signar diversos documents de la seva taula amb un acompanyant al costat
Consum ha multat Endesa de manera exemplar | Getty Images

Segons Consum, s'havia vulnerat la normativa i va qualificar de «greu» la infracció comesa. Ho va fer segons l'article 81.I.3 de la Llei 7/2014 de 23 de juliol de protecció de les persones consumidores i usuàries de les Illes Balears.

Aquesta legislació exposa «les infraccions que posa a disposició dels consumidors, productes, béns o serveis sense informació mínima o rellevant, veraç, correcta, suficient i transparent sobre les característiques essencials, així com sobre les condicions d'utilització».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La Llei és clara a favor de la clienta

Sobre la Llei 3/2014 de 27 de març, per la qual es modifica el text de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors, diu així l'article 97. «Abans que consumidor i usuari quedin vinculats per qualsevol contracte a distància o celebrat fora de l'establiment o qualsevol oferta corresponent, l'empresari et facilitarà de manera clara i comprensible la informació següent».

Es refereix al «preu total dels béns o serveis, inclosos els impostos i taxes o si el preu no es pot calcular raonablement per endavant per la naturalesa dels béns o dels serveis la manera com es determina el preu així com, quan sigui el cas, a totes les despeses addicionals de transport, lliurament o postals i qualsevol altra despesa o, si aquestes despeses no poden ser calculades raonablement abans, pot ser necessari abonar aquestes despeses addicionals».

Tot i això, Endesa pot, segons l'article 11 del Decret 14/1994, una vegada realitzada la sanció, pagar voluntàriament abans que arribi una resolució definitiva. Així, es pot acollir al pagament voluntari de la sanció, per la qual cosa se li executaria una reducció del 50% de l'import provisional marcat: 12.000 euros.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!