Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona llençant-se aigua a la cara amb una ampolla i un cercle amb el mapa de temperatures màximes de l'AEMET del divendres, 23 de juny

L'AEMET torna a avisar-ho: les zones que superaran els 38 graus aquest cap de setmana

No es descarta que se sobrepassin els 40 graus a zones de la vall del Guadalquivir i del Guadiana

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha advertit de les altes temperatures que suportarem el cap de setmana a Espanya. Seran uns quants els municipis que superin els 38ºC, sense descartar que arribin fins a 42ºC.

Així, deixem enrere unes quantes setmanes d'inestabilitat a gran part del país, marcat sobretot per les precipitacions i tempestes. També es va detectar una caiguda dels termòmetres, amb un ambient més fresc del que és habitual per a l'època. Des d'aquest divendres es preveu un canvi de tendència, amb un augment tèrmic progressiu durant els pròxims dies.

Des de l'AEMET indiquen que «començarà a dominar una situació anticiclònica i una estabilitat creixent» que es consolidarà al llarg de les jornades següents. Durant les pròximes hores notarem a la Península l´arribada d'una massa d'aire molt càlid procedent del nord d'Àfrica. Això provocarà que s'assoleixin uns «valors clarament superiors» al que és habitual al començament d'estiu.

L'ascens de les temperatures començarà a ser visible a partir d'aquest divendres a gran part del país. Els meteoròlegs avisen d'un augment sobretot durant el cap de setmana. Fins i tot es podria allargar aquesta situació fins a començaments de la setmana següent.

Les zones més afectades per la calor

Les zones que més notaran aquest notable augment de les temperatures seran el quadrant sud-oest i el centre peninsular. El mercuri es dispararà més del que és habitual, deixant 40ºC en molts punts.

Un home utilitzant un ordinador portàtil davant d'un ventilador encès
El quadrant sud-oest i el centre peninsular notaran més l'ascens tèrmic | Getty Images

A regions del Guadalquivir i del Guadiana les màximes arribaran als 42 o 43ºC. A capitals com Sevilla, Còrdova o Badajoz hi haurà avisos grocs davant el risc que se superin els 35ºC. La calor extrema també afectarà l'oest de Castella-la Manxa i el sud de la Comunitat de Madrid.

El portaveu de l'AEMET, Rubén del Campo, explica que ciutats com «Valladolid, Saragossa, Zamora, Lleida o Madrid superaran els 38ºC». Una situació molt semblant experimentaran a Ciudad Real, Toledo, Jaén, Huelva o Càceres, on el mercuri «rondarà els 40ºC».

A la nit tampoc hi haurà treva. Les mínimes al quadrant sud-oest també seran molt elevades. En un comunicat d'aquest organisme assenyalen que són probables les «nits tropicals, amb mínimes per sobre de 20-22ºC».

Indiquen, a més, que durant el començament de la setmana següent «les temperatures màximes i mínimes es mantindran en els valors esmentats». Aquesta calor extrema també s'estendrà a la resta de la Península i les Balears. Tot i això, ho farà d'una manera més moderada. A l'àrea mediterrània els valors rondaran els 30ºC, encara que a l'est peninsular serà apreciable una important sensació de xafogor.

A la costa cantàbrica i a Galícia s'esperen valors superiors als habituals durant el dissabte, amb possibilitats d'assolir els 30ºC. Aquest dia s'arribarà fins als 36ºC a la vall del Miño.

Diumenge les temperatures patiran un descens al nord-oest peninsular. Tot i això, els termòmetres seguiran a l'alça a la resta del país. Aquesta jornada es registraran 38ºC a punts de la vall de l'Ebre i 36ºC a l'altiplà nord i interior de Mallorca.

La calor ens acompanyarà uns quants dies

Però, el bon temps no serà exclusiu del cap setmana. Aquests valors tan alts s'estendran fins a mitjans de la setmana següent. Tot i que encara resulta una mica prematur fer prediccions, el més probable és que caiguin les temperatures uns quants graus.

S'esperen uns registres més d'acord amb aquesta època de l'any. Per la seva banda, a les Canàries no hi haurà un ascens tèrmic tan pronunciat durant el cap de setmana. Tot i això, no es descarta que aquest increment es produeixi a partir de dilluns.