Mans comptant bitllets

Compte amb la 'trampa' del xec de 200 €: ningú ho havia esmentat

Els sol·licitants de l'ajuda n'han d'informar a Hisenda

Els sol·licitants del xec anticrisi que concedeix el Govern trigaran uns quants mesos a veure ingressada l'ajuda. El període per efectuar l'ingrés serà duns tres mesos des que finalitza el termini de peticions. Però el que no havien comunicat era una petita trampa que amagava aquesta subvenció.

Això podria fer que més d'un es replantegés la possibilitat de rebutjar-la. De moment, el termini per fer-ho expira el proper 31 de març, que és el dia límit que hi ha per presentar el formulari de sol·licitud.

Aquesta ajuda és una versió millorada d'una que es va posar en marxa l'any passat i que no va tenir gaire èxit. En aquell instant es va limitar a les rendes inferiors a 14.000 euros. Tot i això, el xec d'aquest any es va ampliar a les persones amb ingressos de fins a 27.000 euros.

Però el que desconeixen molts ciutadans és que en tots dos casos caldrà complir les obligacions fiscals. Des de l'Agència Tributària ja han fet una advertència als perceptors de la subvenció del passat exercici. Aquest any els tocarà declarar el xec esmentat a la seva declaració de la renda.

I el mateix passarà el 2024 amb aquells que percebran els 200 euros al llarg dels propers mesos. S'estima que hi pot haver al voltant dels 5,2 milions de beneficiaris. Alguns mitjans recollien que durant els dos primers dies s'havia arribat al milió de peticions.

Mans agafant un ventall de bitllets d'euro
Els beneficiaris de l'ajut han de presentar la declaració | Getty Images

Quan s'han de declarar els ajuts

Des d'Hisenda indiquen que aquesta ajuda «sí que tributa a la declaració de l'IRPF de l'exercici en què es cobri com un guany patrimonial. A integrar a la Base Imposable General de l'impost», recull el diari Las Provincias.

Aquesta contribució de 200 euros no estarà subjecta a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, que fa referència a la Llei general de subvencions. Això significa que tributen i s'han d'incorporar a la declaració, però només quan el beneficiari estigui en l'obligació de fer-ho. Per tant, només afectaria aquells que tinguessin rendes superiors als 22.000 euros procedents d'un sol pagador.

L'Agència Tributària explica que és molt complicat especificar la quantitat exacta que ens trauran de l'ajuda. Ja que això estarà condicionat als ingressos que percebi el contribuent.

La majoria de les assessories consultades per aquest mitjà indiquen que l'abonament a Hisenda rondarà al voltant dels 40 euros. Però en certes ocasions podria assolir els 60 euros segons els ingressos que obtingués l'exercici anterior.

Això no obstant, cal no oblidar que la subvenció es concedeix a les persones físiques de baix nivell d'ingressos i patrimoni. Tot això amb l'ànim de «pal·liar situacions de vulnerabilitat econòmica». En principi es va dissenyar per plantar cara a la important pujada de preus dels aliments.

Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.
Hi ha la possibilitat que algú es penedeixi de demanar el xec anticrisi | Canva

Em puc penedir de sol·licitar l'ajuda?

És possible que després de conèixer aquesta trampa sobre l'obligació de declarar l'ajuda més d'un es faci enrere. Heu de saber que encara esteu a temps per donar-vos de baixa després d'haver presentat la petició. El període finalitzarà el proper 31 de març.

Per això cal que efectuï la gestió identificant-se amb un certificat o DNI electrònic, o amb la Cl@ve Pin. També hi ha la possibilitat que tramiti la baixa un tercer per apoderament o col·laboració social.

A més del pagament que caldrà fer Hisenda, molts perceptors de subsidis i altres ajuts també s'ho haurien de pensar millor. Sobretot perquè si cobren aquest xec podrien excedir les rendes anuals que imposa l'administració per percebre els altres ajuts.