Foto d'una dona en un caixer automàtic

Compte si treus diners d'un caixer: adverteixen de clonadors de targetes ocults

Aquest és el mètode que usen els ciberdelinqüents per robar als caixers automàtics

La pròxima vegada que treguis diners d'un caixer automàtic, para atenció: podrien clonar-te la targeta. Tot i que sol passar desapercebut, aquest mètode d'estafa és molt habitual i ja hi ha hagut diverses víctimes a Espanya.

Quan pensem en ciberdelinqüència, el primer que ens ve al cap són els enganys a través del mòbil o l'ordinador. Tanmateix, cal tenir present que els estafadors també fan servir altres tipus d'estafa fora de la xarxa, de forma física, a plena llum del dia i en tan sols segons. Estar al corrent d'aquestes tècniques et servirà per protegir les teves credencials bancàries.

'Skimmers': el mètode amb què et poden clonar la targeta al caixer

Treure efectiu d'un caixer és una pràctica molt comuna, senzilla i còmoda, però alhora pot resultar una mica perillosa. Així mateix ho ha advertit la companyia de ciberseguretat Kaspersky a través de les xarxes socials.

Segons detalla l'empresa, hi ha un mètode molt habitual que els estafadors fan servir en aquestes màquines per robar les credencials bancàries dels usuaris. Es tracten dels 'skimmers', uns dispositius o peces que s'introdueixen als caixers i recullen les dades de les targetes de crèdit que es fan servir per treure diners.

Aquests sistemes s'utilitzen de dues maneres diferents: poden servir per descarregar un virus informàtic al caixer, o bé per fer una còpia de la informació de les targetes introduïdes.

Com s'instal·len aquests dispositius als caixers?

En funció de la seva finalitat, els mètodes d'instal·lació d'aquests dispositius als caixers seguiran uns passos o uns altres. En el cas dels 'skimmers' clonadors, el que fan és col·locar falses peces a sobre de les originals. Són elements tan similars als reals que, a simple vista, resulta difícil adonar-se de la seva presència.

Així mateix, el procediment d'instal·lació canvia quan és un virus informàtic. Tot i que els caixers compten amb el seu propi sistema de seguretat, els experts en ciberdelinqüència saben molt bé com esquivar-los i procedir a la instal·lació dels 'skimmers' sense aixecar sospites.

Els ciberdelinqüents passen a tenir el control de totes les dades

D'aquesta manera, el que fan és descarregar al caixer automàtic un codi maliciós amb l'objectiu d'infectar el sistema bancari. Per això, introdueixen a la ranura una targeta fraudulenta que conté el virus informàtic.

Un cop fet, els ciberdelinqüents passen a tenir el control total de la màquina, és a dir, poden manipular al seu gust la informació que recull el caixer. Així, poden retirar efectiu o guardar les dades de les targetes introduïdes i els números PIN, entre moltes altres operacions.

Foto d'una dona en un caixer automàtic
Els 'skimmers' són uns dispositius que s'introdueixen als caixers i recullen les dades de les targetes. | GETTY IMAGES

Com podem evitar caure en aquests enganys?

Segons detalla Kaspersky, no hi ha cap truc que ajudi a protegir amb total seguretat la targeta bancària a l'hora d'utilitzar un caixer. Tot i això, la companyia de ciberseguretat ha compartit una sèrie de recomanacions que poden ser útils.

1. Fes servir caixers segurs

Identificar si un caixer està infectat és pràcticament impossible. Així doncs, per disminuir el risc d'estafa, l'empresa aconsella utilitzar aquells caixers que estiguin ubicats a zones segures, per exemple, a sucursals. Sembla que als estafadors els resulta més fàcil manipular aquelles màquines situades a peu de carrer.

2. Revisa els moviments de la targeta

Estar al corrent dels càrrecs de la targeta et servirà per corroborar que tot continua en ordre. En aquest sentit, des de Kaspersky recomanen activar les notificacions del banc al dispositiu mòbil.

3. Si veus un moviment estrany, bloqueja

En cas d'observar una operació sospitosa al teu  compte, posa't en contacte amb la teva entitat bancària i demana el bloqueig de la targeta afectada. En aquest cas, la immediatesa és crucial: com més ràpid denunciïs la situació, menor serà l'import robat.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!