El País Basc declara l'«emergència sanitària» i assumeix el comandament únic

La pandèmia de Covid-19 està empitjorant molt en els últims dies

Govern basc
La pandèmia de Covid-19 està empitjorant molt en els últims dies | Catalunya Diari

El govern Basc declararà dilluns que ve, 17 d'agost, l'Emergència Sanitària a Euskadi, davant l'evolució creixent que està tenint l'expansió del coronavirus, segons han informat fonts de l'Executiu, i el lehendakari assumirà «el comandament únic» a la comunitat.

L'objectiu de declarar novament l'Emergència Sanitària és comptar amb un marc jurídic que permeti adoptar les mesures que siguin necessàries per intentar contenir la Covid-19, principalment en l'àmbit de l'oci, per tal de poder garantir al setembre el curs escolar i una activitat industrial i empresarial «amb normalitat».

Els contagis a la Comunitat Autònoma Basca s'han disparat en els últims dies i, tot i que aquest divendres han baixat lleugerament els nous positius (59), en situar-se en 510, la xifra de persones hospitalitzades s'ha elevat fins a les 136, de les quals 13 estan a l'UCI.

Ahir va ser un dia especialment complicat a Euskadi, que va registrar 569 nous infectats de Covid-19 -200 més que el dia anterior-, el que va suposar una tornada a les dades del passat mes de març.


Segona onada epidèmica

L'increment de contagis ja estava sent objecte de preocupació al Govern Basc durant les últimes setmanes i, de fet, el passat 6 d'agost la consellera de Salut, Nekane Murga, va comparèixer per advertir que s'estava, «sens dubte», davant una segona onada epidèmica. Va apel·lar a la responsabilitat dels bascos perquè reduïssin «al màxim» l'activitat social.

Aquesta crida va ser reforçada dos dies després pel lehendakari, Iñigo Urkullu, que va emplaçar «a la responsabilitat i corresponsabilitat» de la ciutadania, davant del risc «de tornar a patir i suportar situacions passades».


Aquest mateix dijous, Murga va afirmar en una nova roda de premsa que el Govern Basc declararia l'Emergència Sanitària si l'expansió del coronavirus continuava creixent al mateix ritme. L'Executiu ja va recórrer a aquesta eina jurídica en les primeres setmanes de març per fer front a la pandèmia

Davant la difícil situació actual, probablement el govern Basc recorrerà de nou a aquesta fórmula jurídica, que es declararia dilluns que ve. En aquesta etapa, s'activarà el Pla de Protecció Civil d'Euskadi (Labi), que permetrà coordinar recursos entre les institucions.

Precisament, demà oferiran una roda de premsa a Bilbao la consellera de Salut, Nekane Murga, i la de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures, Arantxa Tapia, per actualitzar les dades de l'evolució de la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari