A tocar de Catalunya: la comunitat que anuncia noves restriccions a casa mateix

El govern autonòmic ha estat esperant per acompanyar-la amb l'avançament del toc de queda

Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta
El Consell de la Comunitat Valenciana prepara un decret que limitarà el cercle de convivència  | ISTOCKPHOTO

Fa dies que es parla que la Generalitat valenciana tenia sobre la taula un enduriment del límit de persones que es poden reunir. Ho havia avançat fa uns dies la vicepresidenta Mónica Oltra i també ho confirmava després el president Ximo Puig.

Finalment, ha estat aquest divendres quan han anunciat que el Consell ja prepara un decret «imminent» que limitarà les unitats de convivència per reunir-se a domicilis. Així ho anunciava la mateixa Oltra que explicava que aquesta nova norma es publicarà en forma de decret del president. El govern valencià ha estat esperant per acompanyar-la amb l'avançament del toc de queda, restricció que ha quedat descartada després de la negativa de Sanitat en el Consell Interterritorial.

La vicepresidenta també ha destacat quines seran les excepcions que es podrien aplicar a aquesta mesura. Entre elles està la cura de les persones grans, i els casos en què un familiar recollirà els nens al col·legi o si els fills són de pares separats. També s'inclouen l'acolliment d'altres familiars, matrimonis o parelles que no visquin juntes. En aquest sentit, s'estaria estudiant incloure a les persones grans que viuen soles en una espècie d'«unitat de convivència ampliada» amb un altre grup de convivents.

Com controlar aquesta restricció

Preguntada per com exercir controls d'aquesta mesura, Mónica Oltra ha defensat la capacitat d'«autocontrol». I posava un clar exemple: «Ningú controla tampoc que no matem al veí. Com es controla? No es controla. No matem al veí, però no perquè hi hagi un Codi Penal que ho digui, sinó perquè el 'No mataràs' és més antic que el Codi Penal».

«El que hagi contravingut la norma i s'hagi mort la seva germana per un contagi per tenir relacions socials fora de la norma tindrà temps tota la vida per mirar als seus nebots orfes», afirmava de manera contundent. I afegia que «no és qüestió que et posin la multa, és que se't pot morir» i finalitzava «la pena és la mort, però sense saber a qui li toca».

No es descarten més restriccions

Oltra ha tornat a assegurar que encara que les restriccions actuals «són molt dures», no és descartable que vagin a més: «Posiblement faran falta més mesures, no dic jo que no». Defensava que «encara hi ha marge per a restringir més».

Entre elles, reconeix que no està l'opció de tancar els col·legis i tornar a imposar les classes telemàtiques mentre no hi hagi un confinament dur. Per a la vicepresidenta valenciana, amb les actuals restriccions «suspendre les classes augmentaria els contagis», ja que «els progenitors han de deixar als nens amb un altre familiar mentre treballen». Recordava que les classes són més segures perquè «a l'aula tothom porta mascareta i estan en les seves taules sense ajuntar-se amb els altres».

També ha insistit en el fet demostrat que el contagi entre els nens és «més baix» i que per tant no és necessari arribar a aquest extrem ara mateix. Però la realitat és que si s'arriba a un confinament com el de març, «no es pot descartar res». Aleshores sí que seria lògic tancar els col·legis, ja que «tothom se'n va a casa amb la seva unitat de convivència».

Oltra també s'ha volgut posicionar sobre la polèmica de la setmana, la decisió del govern de no permetre avançar el toc de queda. Creu que l'executiu de Pedro Sánchez hauria de «reflexionar». Afirmava que «ara mateix al capdavant de la pandèmia estan les comunitats, no el govern d'Espanya. Si els que tenen el comandament t'estan dient que necessiten avançar el confinament nocturn, tindria sentit que aquestes comunitats puguin prendre aquesta decisió».


Comentaris

envia el comentari