Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics

Possible confinament domiciliari en una zona d'Espanya a final de mes

La comunitat ha insistit diverses vegades a imposar mesures més estrictes per frenar el virus

Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics
Algunes comunitats han demanat repetidament al govern aplicar un confinament domiciliari | ACN

A Espanya, encara que les xifres de contagis en global en el territori s'han estabilitzat, preocupa i molt la situació als hospitals de diverses comunitats autònomes, que es troben a la vora del col·lapse. És per això que la possibilitat d'un confinament domiciliari porta damunt de la taula uns quants dies, sobretot després que diverses regions l'hagin demanat ferventment a causa de la desesperant situació en les UCI dels seus hospitals.

És el cas d'Astúries, per exemple, que viu una situació crítica i que té l'ocupació dels seus llits d'hospital a un 75% i les UCI a punt del col·lapse; allà la mortalitat per coronavirus està augmentant considerablement, i aquesta segona onada s'està portant a més gent per davant que la primera. És per això que recentment el president d'Astúries, Adrián Barbón, va sol·licitar a l'Executiu el confinament domiciliari del seu territori, petició que en el seu moment no va ser escoltada.

Les comunitats que han demanat el confinament domiciliari al govern

Astúries no ha estat l'única comunitat a exigir al govern central que es posi en marxa per a permetre legalment un confinament domiciliari a les regions que ho estiguin passant pitjor. Andalusia i Castella La-Manxa han fet el propi, unes súpliques davant les quals el govern va demanar mantenir-se a l'espera.

I és que el govern no vol parlar en públic d'un confinament domiciliari pel cost polític que un segon tancament li podria implicar. Fins i tot amb les seves reticències, Moncloa ha començat a treballar aquesta setmana considerant ja aquesta possibilitat. Així, contemplen un confinament domiciliari a les regions en les quals en un termini de 2 setmanes, l'alta ocupació d'UCI no s'aconsegueixi rebaixar, per a evitar el temible col·lapse hospitalari.

Les UCI, al límit

La incidència acumulada de contagis s'ha estabilitzat en els últims dies, i encara que continua sent molt elevada, se situa entorn als 470 contagis per cada 100.000 habitants. No obstant això, aquesta ‘millora’ no s'ha traduït en la pressió hospitalària, que segueix en augment i en alguns punts la situació és veritablement preocupant.

Això s'explica a conseqüència que el virus triga unes dues setmanes a provocar tal empitjorament en el pacient que aquest hagi de ser ingressat a l'hospital, per la qual cosa les xifres d'ingressats i morts actuals encara corresponen als que es van infectar en el moment àlgid de la segona onada.

Almenys això és el que argumenta l'Executiu en la seva estratègia de denegar de moment el confinament domiciliari, perquè asseguren que és preferible esperar per a veure si les restriccions preses fa 3 setmanes fan efecte i es tradueixen també en un descens de la pressió assistencial. 

Sánchez confinarà uns certs territoris si no milloren en 2 setmanes

No obstant això, l'última reunió del ‘Comitè de Seguiment del Coronavirus’, celebrada el dijous en Moncloa i presidida per Pedro Sánchez, va abordar ara sí l'escenari d'avançar cap a un confinament domiciliari, que en tot cas no s'aplicaria en tot el territori nacional com al març, sinó que només seria en els territoris que ho necessitessin. 

De moment, i segons publica el mitjà ‘El Confidencial Digital’, s'ha donat un termini de «dues o tres setmanes» fins a prendre la decisió de confinar a casa i, en qualsevol cas, serà després d'avaluar els resultats de les mesures que ja han adoptat les autonomies. El termini de dues setmanes ha estat establert per Pedro Sánchez perquè considera que és el temps necessari per a comprovar si el descens de contagis s'ha traduït per fi al descens d'ingressos hospitalaris.

Les zones que podrien necessitar aquest confinament i que ara estan en ‘risc extrem’ per la pressió de les seves UCI són: Astúries, Andalusia, Aragó, Navarra, La Rioja, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Ceuta i Melilla i Múrcia