Passadís d'una escola buit amb motxilles als penjadors

Diferents comunitats autònomes ja retarden la tornada a l'escola

Diverses zones han triat aquesta opció davant l'evolució de la pandèmia en les últimes setmanes

Diverses comunitats autònomes han decidit retardar la tornada a l’escola després que diversos  pares es queixessin per la incertesa en el retorn a les aules.

L'operació tornada a les aules s'ha convertit en un dels temes més preocupants de les últimes setmanes. Les decisions de les comunitats autònomes, que són les qui tenen competències en educació, són dispars. Mentre algunes com Astúries o Catalunya han optat per fer PCR massives, unes altres com Cantàbria o la Comunitat Valenciana han decidit demanar declaracions responsables als pares per a garantir que els seus fills no tenen febre. El nombre d'alumnes que formaran els grups bombolla també està a l'aire, ja que mentre a Madrid seran 20, La Rioja tindrà classes de 25.

Les dades de l'evolució de la pandèmia no han millorat tant com s'esperava, la qual cosa suposa un problema a l'hora de tornar a les aules i és per això que moltes comunitats han decidit retardar la data.

Davant tal panorama, el president del Govern de Canàries, Ángel Víctor Torres ha decidit posposar fins al dia 15 la tornada a classe. La Conselleria d'Educació d'Astúries també ha optat per aquesta opció, i les classes allí començaran entre el 22 i 30 de setembre, depenent dels cicles. Múrcia també s’uneix a elles, i després de les peticions dels diferents col·lectius, estudiants començaran a partir del 14 de setembre.

Gran incertesa per a pares i alumnes

«A les famílies els genera desconcert, ja que la tornada a l’escola té la seva planificació i organització de les cases i dels treballs dels pares. També perjudica els nens, ja que estan nerviosos i expectants per tota la situació», lamenta Begoña Ladrón de Guevara, presidenta de la Confederació de Pares d'Alumnes, COFAPA.

A ella s'hi uneix Leticia Cardenal, presidenta de la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes: «Canviar les dates d'un dia per a l'altre dificulta molt la conciliació», assegura.

No obstant això, el sindicat de professors ANPE advoca pel retard, almenys a Castella-la Manxa, entre d’altres coses, per falta de plantilla. Considera que en la resta de comunitats hi ha mesures de seguretat suficients, encara que «si més endavant veiem que no és possible en altres regions ens el replantejarem», apunta Nicolás Fernandez Guisat, president de ANPE.

Andalusia, Catalunya, Madrid i País Basc van obrir ahir les seves guarderies, encara que no totes. L'hidrogel, les màscares i les distàncies de seguretat van ser els grans protagonistes d'aquesta jornada tan atípica.